Dupa TIFF, filmele romanesti se intorc la toamna

Postat la 14 iunie 2010 21 afişări

In ceea ce priveste filmele romanesti nu e vorba mai adevarata ca aceea cu “toamna se numara bobocii”: producatorii si regizorii urasc vara (cel putin pe cea petrecuta in sala de cinema) si asteapta anotimpul mai racoros ca sa-si lanseze productiile.

Lipsit de pretentii festivaliere, dar cu laudabila dorinta de a distra publicul, filmul lui Maftei ni-i arata pe Gabriela si Gabriel (Dana Voicu si Ionel Mihailescu, foarte buni), doi soti intre care dragostea si atractia s-au stins. Ajutati de colegi de serviciu, cei doi descopera lumea camerelor de chat online si vor ajunge sa se indragosteasca de un misterios partener, fara sa stie ca tot unul peste celalalt au dat.

Simpla, cu replici amuzante si multa energie, povestea lui "Gabi si Gabi" are toate sansele sa placa publicului de toate varstele, pentru ca nu doar cei doi cvadragenari sunt avuti in vizor de Maftei: fiul lor licean are si el parte de o multime de aventuri, iar socul cel mare vine in momentul cand pustiul descopera complicata viata virtuala (si fals extraconjugala) a parintilor sai, chiar daca reactiile lui nu sunt dintre cele mai ortodoxe. Pelicula se afla inca in post-productie, prin urmare nu are o data de lansare batuta in cuie, dar sunt mari sanse ca premiera nationala sa aiba loc in toamna.

In orice caz, "Buna, ce faci?" are cel mai mare potential sa devina filmul comercial de calitate al ultimilor ani, dominati de o cinematografie schizoida: minimalism sumbru premiat, minimalism sumbru nepremiat si excese nefericite precum "Poker".

Si "Medalia de onoare" se va lansa tot in toamna, iar atunci nu doar TIFF-arii vor putea vedea de cata energie dispune Victor Rebengiuc in aceasta comedie semnata de Peter Calin Netzer, castigatorul unui premiu de regie la festivalul de la Cluj. Se stie: acest al doilea lungmetraj al lui Netzer l-a facut sa debuteze ca actor (de film, ar trebui sa precizam) pe Ion Iliescu si ne intoarce cu 15 ani in trecut pentru a ne vorbi despre r;latii si iertare.

Victor Rebengiuc este Ion I. Ion, un pensionar cu o viata de familie nu foarte fericita, al carui univers dominat de preocupari meschine si zgarcenie intra in expansiune odata cu primirea (accidentala) a unei medalii de onoare pentru fapte de vitejie din al Doilea Razboi Mondial. Cu existenta brusc validata de eveniment, seniorul incepe ample si candide operatiuni de redecorare a propriei vieti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
TIFF,
filme romanesti,
festival,
premiera
/arta-si-societate/film/dupa-tiff-filmele-romanesti-se-intorc-la-toamna-6369712
6369712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.