Celalalt Radu Munteanu

Postat la 07 februarie 2006 2 afişări

Radu Munteanu, zis si "The Model", produce o muzica atat de inovatoare, incat e pe punctul de a da lovitura in Vest. Totusi, acest Radu are o slujba normala, n-a participat in viata lui la vreo petrecere din lumea show-bizului si nu e nominalizat la Premiile MTV.

Radu Munteanu, zis si "The Model", produce o muzica atat de inovatoare, incat e pe punctul de a da lovitura in Vest. Totusi, acest Radu are o slujba normala, n-a participat in viata lui la vreo petrecere din lumea show-bizului si nu e nominalizat la Premiile MTV.

De curand am realizat ca nu prea am mai scris despre muzica romaneasca de vreo cateva luni, drept pentru care m-am decis ca saptamana aceasta sa indrept lucrurile.  Acum ca mai e putin pana la Premiile Muzicale MTV, ar fi o ocazie perfecta pentru a mai rade de multimea de "staruri" romanesti. Si totusi, a-ti rade de scena pop din Romania e cam la fel ca a impusca un peste intr-un butoi, adica mult prea usor ca sa mai fie amuzant. Desi e atat de usor sa-ti razi de muzica romaneasca, iti lasa totusi un gust amar. Chiar daca oamenii de care razi merita realmente sa fie deportati in Siberia, nu poti sa nu te simti oarecum ca batausul scolii, hotarat sa-si creasca respectul de sine batandu-si joc de altii. In plus, si cel mai important, este ca asta ar fi o mare nedreptate la adresa scenei muzicale din Romania. Nu constituie in nici un fel o reflectare a ceea ce se intampla cu adevarat in tara.

"In Romania nu se intampla nimic interesant." Auzi aceste vorbe atat de des, incat aproape ca devin o profetie in care ajungi sa crezi. Lumea nu mai cauta muzica romaneasca noua si incitanta sau cultura tinerilor sau creativitate in general, pentru ca a ajuns sa fie sigura ca nu gaseste nimic interesant. Multi oameni de pe aici se reped sa respinga trupe noi imediat ce afla ca sunt din Romania. Iar aceasta atitudine e putin surprinzatoare, in umbra mass-media vestice. 

Este in parte si vina celor ca mine, celor care scriu pentru mass-media. Noi, jurnalistii, suntem niste fiinte lenese. Mai degraba am lua un reportaj de pe Reuters si l-am pune integral in materialul nostru sau am fura ceva de pe Internet, decat sa coboram in strada sa aflam ce se petrece acolo. O muzica realmente incitanta e greu de descoperit. Ceea ce face ca efortul sa merite si mai tare atunci cand o gasesti. 

Ati auzit probabil de Radu Munteanu, dar nu despre Radu Munteanu despre care vorbesc. Acest Radu are o slujba normala si n-a participat in viata lui la vreo petrecere din lumea showbizului. N-o sa-l regasiti printe nominalizatii la "cel mai bun artist" la Premiile MTV, desi asa ar trebui. Asta pentru ca Radu, zis si "The Model", produce o muzica dintre cele mai inovatoare din Romania, atat de inovatoare, incat acesta e pe punctul de a da lovitura in Vest. 

"Am trimis primul demo la International DJ Gigolo Records in 2001. Ulterior n-am mai incercat decat in 2004, iar de atunci lucrurile au inceput sa mearga din ce in ce mai bine", imi spune Radu. International DJ Gigolo este una dintre cele mai cunoscute si, cu siguranta, una dintre cele mai la moda case de discuri independente din Europa. Ei au fost cei care i-au descoperit pe overlorzii newyorkezi ai electroclashului, sclipitorii Fischerspooner, care ulterior aveau sa semneze un contract cu casa de inregistrari a Ministry of Sound pentru incredibila suma de un milion de lire sterline. Anul trecut, Gigolo a semnat contracte cu doi artisti romani, The Model si Mihai Popoviciu. Ambii au fost inclusi pe ultima compilatie pe CD lansata de catre International DJ Gigolo luna trecuta. Gigolo, cu hedonismul sau cocaino-sampanizat si asocierile cu stilul de viata jet-set, sex si stralucire, pare sa fie la mii de kilometri departare de Sibiu. Si totusi, Sibiul s-a dovedit punctul de plecare pentru experimentele sonice ale lui Radu si ale lui Mihai. Sub umbrela casei de discuri infiintate de el, Elektrocasnice, Radu a strans laolalta alti sase producatori de dormitor cu vederi similare, dintre care majoritatea locuiau in acelasi oras si a inceput sa-si creeze propria scena muzicala. Aproape intocmai ca Gigolo, cei sase artisti care compun Elektrocasnice sunt legati de o viziune muzicala comuna, in acest caz obsesia pentru tehnologie si muzica ce o omagiaza, tehno. 

Motivul pentru care The Model si Mihai Popoviciu par ca vor ajunge departe este faptul ca acestia fac o muzica dance fantastica. O muzica menita sa umple ringurile de dans pana la refuz. Lansarea compilatiei Gigolo 8 a constituit un moment cu adevarat important pentru muzica romaneasca. Nu se intampla prea des ca artistii locali sa se bucure de respectul pe care-l merita si pe plan international, mai ales din partea unor studiouri importante ca Gigolo. "Nu te-ajuta prea tare nici faptul ca presa vestica publica articole in care scrie tampenii cum ca ai fi rus", se plange Radu. Nici presa romaneasca nu s-a dovedit mai responsabila in tratarea unor artisti noi si incitanti ca The Model. L-am intrebat daca l-a cautat cineva din presa romaneasca sa discute cu el despre munca sa. "Cu siguranta nu. Niciodata." Nici macar dupa ce lumea din Vest a inceput sa se intereseze de ceea ce faci? "Nu." Bineinteles ca nu. Sunt cu totii prea ocupati ca sa rada de Fizz. O gluma care incepe sa cam oboseasca. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Celalalt Radu Munteanu
/arta-si-societate/celalalt-radu-munteanu-979393
979393
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.