Chimistii din Lubianka

Postat la 13 octombrie 2007 1 afişăre

Fost locotenent-colonel al FSB, Aleksandr Litvinenko devenise un opozant fatis al lui Vladimir Putin, a carui politica a criticat-o in niste volume cu un puternic impact in strainatate. In noiembrie 2006, Litvinenko se imbolnaveste subit la Londra si in cateva zile moare.

Noutati

Un roman exploziv

Yasmina Khadra (pe numele sau adevarat Mohammed Moulessehoul, un scriitor de origine algeriana) abordeaza in aceasta naratiune condusa dupa tipicul unei anchete politiste tema integrismului musulman si a terorismului dus la forma lui extrema: atentatul. Inceputul este detonant: intr-un restaurant supraaglomerat din Tel Aviv, o femeie-kamikaze face sa explodeze o bomba pe care o tinea ascunsa sub o rochie de gravida. Toata ziua, doctorul Amin, un israelian de origine araba, opereaza pe banda rulanta nenumaratele victime rezultate din acest atentat atroce. In miez de noapte este chemat de urgenta la spital, unde afla cu stupoare ca autoarea crimei este propria sa sotie. Blandul doctor, care se tinuse tot timpul deoparte de cele doua tabere (poporul sau de origine si poporul sau adoptiv) si care isi consacrase intreaga viata meseriei si nevestei adorate, sufera acum un adevarat seism interior. Ancheta pe care o incepe il conduce in miezul infernului si il constrange sa abordeze o situatie pe care ani la randul o pusese in paranteza.

Yasmina Khadra, „Atentatul“, Editura Trei, Bucuresti, 2007

Germania: dezastrul antebelic

Ne aflam in anul 1936, la Berlin, cu putin inainte de inceperea Jocurilor Olimpice, in vremea cand nazismul incepuse sa invadeze progresiv Germania. Detectivul Bernie Gunther, veteran al frontului turc si fost politist, actualmente specializat in gasirea persoanelor disparute, este insarcinat de catre industriasul Herman Six sa dea de urma unor bijuterii de valoare inestimabila. Giuvaierurile disparusera din seiful fiicei sale, dupa ce aceasta fusese asasinata impreuna cu sotul ei. Bernie incepe goana dupa diamante, dar primul lucru care i se reveleaza este noua ordine politica din tara sa si tot cortegiul de consecinte intunecate pe care aceasta le-a atras. Pe linia detectivilor blazati, de tip Philip Marlowe (eroul lui Raymond Chandler), Bernie isi incepe explorarea deza-magita a peisajului german si recompune un tablou sumbru: evrei pe fuga, care alimenteaza un intreg trafic de acte false si de bogatii ca sa-si finanteze plecarea; nemti care adera in masa la partidul nazist, fie din convingere, fie ca sa se simta protejati, delatiuni, jefuiri ale sinagogilor si ale magazinelor evreiesti, propaganda antisemita si nationalism. Toate acestea se vad in cele mai marunte detalii, sub pretextul constituit de intriga politista.

Philip Kerr, Berlin Noir, „Toporasi de martie“, Editura Polirom, Iasi, 2007

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
servicii secrete,
crima
/arta-si-societate/carte/chimistii-din-lubianka-955042
955042
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.