Au venit vremuri mai bune pentru piaţa de carte

Autor: Mirabela Tiron Postat la 07 octombrie 2011 127 afişări

Lidia Bodea, directorul general al editurii Humanitas, spune că vânzările de cărţi sunt în creştere. Cum a reuşit piaţa de carte să revină pe creştere înaintea unor domenii mult mai competitive altădată?

88% din acţiunile grupului Humanitas sunt deţinute de scriitorul Gabriel Liiceanu, circa 4% sunt deţinute de Mihaela Maria Korne, iar procente minoritare mai deţin şi societatea Librăriile Humanitas, alături de alţi acţionari persoane fizice. Strategia acţionarilor şi a managementului a fost să combine titlurile noi cu succesele deja consacrate pentru a asigura vânzări consistente: "Am reuşit să venim cu un portofoliu echilibrat de noutăţi (circa 70 de titluri) şi reeditări (circa 200), de cărţi-eveniment ale autorilor consacraţi (Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Ioana Părvulescu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara). Aceste cărţi s-au impus ca bestseller imediat după apariţie", explică Lidia Bodea. Tirajul total al cărţilor publicate de editura Humanitas în primul semestru al anului acesta depăşeste 300.000 de exemplare.

Lidia Bodea se aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, tirajul total să depăşească 600.000 de exemplare, ţinând cont că urmează şi Târgul Gaudeamus, dar şi luna noiembrie, una dintre cele mai bune din an pentru librării.

Consumul de carte din România ne plasează încă pe ultimul loc în cadrul ţărilor din Uniunea Europeană, având în vedere că un român cheltuieşte în medie 4-5 euro anual pe cărţi, în timp ce la bere suntem în topul primelor zece ţări din lume. Pe piaţa de carte nu există date oficiale legate de dimensiunile pieţei, jucătorii de profil estimând o valoare cuprinsă între 80-100 de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lidia Bodea,
directorul general,
Humanitas,
/arta-si-societate/carte/au-venit-vremuri-mai-bune-pentru-piata-de-carte-8821689
8821689
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.