Un tânăr din Piteşti a făcut primul milion de dolari la 25 de ani. Nu a lucrat nicio zi ca angajat

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 17 iulie 2014 23269 afişări

Un tânăr din Piteşti a făcut primul milion de dolari la 25 de ani. Nu a lucrat nicio zi ca angajat

A vândut apoi caiete copertate. „Principiile sunt aceleaşi în orice afacere“, susţine el. Afacerea cu papetărie s-a stins odată cu deschiderea hipermarketurilor din Piteşti, iar magazinele s-au închis unul câte unul. Cu banii câştigaţi din afacerea cu produse de papetărie începuse să cumpere terenuri şi spaţii comerciale. Cum i-a venit ideea să facă asta? Tot perioada studenţiei a fost cea în care a aflat informaţii folositoare. Pentru că îşi dorea să aibă un spaţiu de vânzare în centrul oraşului, a ales ca subiect al unui proiect o temă legată de spaţiile comerciale. A mers apoi la directorul societăţii Fortuna, care i-a povestit, printre altele, că pentru a deţine un spaţiu trebuie să cumpere acţiuni în cadrul societăţii şi a cumpărat în timp destule pentru a intra în proprietatea a două spaţii.

Revenind la principiul prin care încearcă şi acum să se diferenţieze, Alin Mutu dă ca exemplu şi demersurile prin care completează profilul afacerii pe care o administrează şi cu alte servicii. El este de la finalul anului trecut administrator, director general şi deţine un pachet de 10% din acţiunile clinicii stomatologice Medical Tours Company (MCT), fiind şi proprietarul clădirii în care îşi desfăşoară aceasta activitatea. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 2 milioane de euro, iar în primele şase luni ale anului încasările au crescut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Înainte de a prelua administrarea afacerii marja de profit se plasa la 5-10%, iar anul acesta estimez că va ajunge la 20-30%. Acesta este spiritul meu comercial“, spune antreprenorul, care recunoaşte că este întrebat des dacă e rudă cu celebrul fotbalist Adi Mutu, iar răspunsul său este: „Suntem rude îndepărtate“.

Clinica stomatologică este o afacere dezvoltată pe perioadă de criză, preţurile tratamentelor în clinica piteşteană fiind la jumătate de preţ faţă de cele realizate de aceiaşi medici în Franţa. Cu o investiţie de 500.000 de euro, doi medici - Răzvan Savu şi Dragoş Soare - au pus bazele afacerii, ţintind din start să aducă la Piteşti pacienţi străini. Au închiriat spaţiu în cadrul clădirii lui Alin Mutu şi au început colaborarea cu patru medici francezi, ajungând acum la 700-1.000 de pacienţi străini pe an. Pacienţii străini care vin la tratament în clinica stomatologică cheltuiesc între 3.000 şi 40.000 de euro pe tratamente, dar au uneori nevoie să vină de mai multe ori, în funcţie de complexitatea tratamentelor. Circa o treime din cifra de afaceri este generată de pacienţii de pe plan local.

Pentru a se diferenţia de alte clinici stomatologice, antreprenorul a convins un medic oftalmolog să colaboreze cu clinica, deschizând un cabinet de consultaţii în cadrul aceleiaşi clădiri, pentru că Mutu crede că pacienţii străini care vin de peste hotare ar putea fi interesaţi de o gamă mai largă de servicii. Mergând pe aceeaşi linie, a început demersurile pentru a completa oferta cu tratamente estetice, „de pildă tratamente cu botox sau acid hialuronic“.

Una peste alta, cu simţul comercial pe care îl are în sânge, informaţiile potrivite la momentul potrivit şi graţie faptului că, după cum spune Alin Mutu, „vorbesc foarte mult şi cred că sunt convingător“, piteşteanul este un exemplu de antreprenor care a mers la ASE ştiind exact ce vrea de la facultate: nu numai să-l înveţe, dar să-i şi deschidă uşi. Ceea ce l-a condus către primul milion şi ce-a urmat apoi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/un-tanar-din-pitesti-a-facut-primul-milion-de-dolari-la-25-de-ani-nu-a-lucrat-nicio-zi-ca-angajat-12939107
12939107
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.