Un grup de programatori români oferă sisteme de operare gratuite instituţiilor de stat

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 23 septembrie 2015 1296 afişări

Un grup de programatori români oferă sisteme de operare gratuite instituţiilor de stat

Argent Linux este sistemul de operare orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică, securitate naţională şi internaţională. Serveşte protecţiei individului, a administraţiilor fiscale şi de servicii, informaţii şi armată – MAI, MApN şi alte instituţii din domeniul apărării. Poate fi, aşadar, un derivat fezabil, viabil în tot ceea ce înseamnă protecţia naţională, internaţională şi sisteme de securitate. „Sunt multe ţări care folosesc preponderent Linux. Germania are propriile distribuţii de Linux, în Norvegia şi Finlanda se foloseşte Linux preponderent în educaţie şi în business“, a explicat Marian Bănică. „Ar merita de adăugat ca însăşi Casa Albă a schimbat în anii trecuţi site-ul de pe un sistem comercial pe unul open source.“

În plus, el spune că autorităţile au suficiente motive pentru a trece la sistemele oferite de RogentOS: suport în limba română, sistem complet adaptat nevoilor utilizatorului român, adaptabil în funcţie de nevoi şi hardware şi de tip open source.

Kogaion Linux este sistemul de operare orientat către utilizatorul obişnuit de calculator, uşor adaptabil în funcţie de nevoile sale. Fiind orientat către desktop, are potenţialul de a servi utilizatorul acasă, dar şi în administraţia publică, naţională şi locală, instituţii publice. Poate servi de asemenea administraţiile universitare şi şcolare ca bază educaţională, fiind capabil să înlocuiască fără probleme sistemele tradiţionale mult mai cunoscute.

Kogaion are aceleaşi funcţionalităţi ca orice sistem de operare comercial. Are browsere pentru internet, aplicaţii pentru birou şi playere pentru muzică. Alte peste 50.000 de programe pot fi însă instalate. Marele său avantaj este însă comunitatea care contribuie la dezvoltarea lui.

Principalele beneficii, spune Bănică, sunt următoarele: „securitate, stabilitate, sistem updatat mereu şi desigur gratuit. Mai mult decât atât, Linux pentru educaţie este o distribuţie axată pe cerinţele din România, chiar şi cele de nivel universitar.“

„Există editorul de molecule, la chimie, cu care poţi vizualiza în 3D toate substanţele chimice, sau un software cu care poţi face un laborator virtual de fizică pentru clasele V-XII“, mai spune Bănică. „Practic, sunt soluţii gratuite care pot fi uşor customizate pentru mediul academic şi cel preuniversitar, plus un forum pe care profesorii se pot înregistra, pot schimba idei sau discuta despre software. Estimez că în maximum doi ani vom avea soluţii complete de software, manuale de suport şi documentaţie pentru toate disciplinele care se predau în licee. Dar pentru asta avem nevoie de un efort comun.“

Din punctul de vedere al finanţării, Marian Bănică spune că până în prezent totul a fost facut cu aportul dezvoltatorilor implicaţi. Organizaţia va deveni însă un ONG în viitorul apropiat, deschizând posibilitatea atragerii de fonduri din diferite surse.

În perioada următoare, RogentOS pregăteşte un alt sistem, numit Argos, conceput pentru telefoane mobile sau tablete, care ar putea înlocui actualele sisteme existente pe aceste dispozitive. În rest, grupul se va concentra pe implementarea produselor deja existente în educaţie, considerând că acesta este un domeniu vulnerabil în România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gratuit,
grup,
institutii,
programatori,
romani
/analize/un-grup-de-programatori-romani-ofera-sisteme-de-operare-gratuite-institutiilor-de-stat-14737531
14737531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.