Un arhitect american la Bucureşti: cum s-a adaptat fiul unui fermier din SUA la viaţa din România?

Autor: Andreea Neferu Postat la 29 aprilie 2014 936 afişări

Randy Tharp (54 de ani) s-a născut în Iowa, stat situat în partea central-vestică a SUA, într-o familie tipic americană, care deţinea o fermă.

„Sunt optimist (în ceea ce priveşte reluarea investiţiilor în România - n.red.). Nu am suficient timp să vorbesc cu toţi oamenii care ar putea aduce oportunităţi de business în România„, spune expatul american, care conduce în România o echipă de 23 de angajaţi.

Petrece în România cea mai mare parte a timpului său şi, o dată la 5-6 săptămâni, merge timp de 10 zile în Statele Unite, atât pentru a ajunge la sediul central al Epstein, cât şi pentru a-şi întâlni familia. „Merg în State de 9-10 ori pe an. M-am obişnuit deja cu acest program în ultimii ani„, explică Tharp, care spune că se aştepta să îi fie mai greu să se adapteze la viaţa din România.

„Când am stat în Londra, a trebuit să mă adaptez. Spre exemplu, pentru pâine trebuia să merg la brutărie, pentru carne la măcelărie, pentru alte produse alimentare la băcănie. În State mergeam la hipermarket pentru toate şi în România ste la fel. Am fost surprins să văd că în România pot merge la un hipermarket şi pot lua de acolo tot ce îmi trebuie„, spune Tharp, care adaugă că un alt motiv pentru care s-a adaptat uşor a fost faptul că majoritatea românilor ştiu măcar câteva cuvinte de bază în engleză.

Tharp se miră că majoritatea bucureştenilor consideră că în Capitală traficul este „infernal„, când de fapt acesta nu se compară cu cel din Statele Unite. „Mai degrabă locurile de parcare sunt o provocare în Bucureşti„, explică expatul american, care afirmă că o altă problemă a Capitalei, de această dată din punct de vedere arhitectural, este lipsa planificării şi a controlului construcţiilor. „Fiecare nouă clădire sau proiect de construcţii ar trebui să se încadreze în mediul deja existent, nu să facă notă discordantă.„

Pe de altă parte, managerul american spune că România se confruntă la nivel naţional cu provocări mult mai mari, precum corupţia sau birocraţia: „O altă problemă este economia neagră. Oamenii spun că dacă elimini (în România - n.red.) economia neagră, ştergi jumătate din economie. Cred că aceasta este atitudinea învinsului.„

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/un-arhitect-american-la-bucuresti-cum-s-a-adaptat-fiul-unui-fermier-din-sua-la-viata-din-romania-12549205
12549205
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.