Reportaj: Unde se distreaza bogatii in Alpi

Postat la 22 martie 2010 90 afişări

E scump si trendy. Partiile de schi nu sunt pentru toata lumea, ci doar pentru cei priceputi, iar aparitia celebritatilor a transformat micul orasel elvetian Verbier intr-un resort de multe stele.

n aceste conditii, un Ferrari, precum cel ce tocmai trecea prin fata cabanei de la baza partiei, unde tocmai beam o cafea, vizavi de doi pensionari britanici si un grup de antreprenori norvegieni care tocmai discutau ceva despre o afacere cu o retea sociala pe internet, nu pare deloc surprinzator, intre sutele de masini de teren de cateva zeci de mii de euro si zecile de masini de peste 100.000 de euro aflate in parcarile chalet-urilor.

Nu e o surpriza nici macar faptul ca apartamentul cel mai ieftin din portofoliul agentiei imobiliare Domus costa aproape 600.000 de franci elvetieni, la o suprafata de 50 de metri patrati, nu mai pare o surpriza. Iar preturile cresc pana la sase sau chiar opt milioane de franci in cazul cabanelor amplasate in apropierea partiei, cu suprafete de peste 200-300 de metri patrati.

Orasel turistic, Verbier are mai putin de 3.000 de locuitori permanenti, dar pe timpul sezonului de iarna, numarul rezidentilor din orasel urca spre 40.000, fara a-i pune la socoteala pe cei veniti in week-end doar pentru schi si sporturi extreme, dar care se cazeaza in orasele din zona, precum Nendaz sau Veysonnaz.

Iar daca tot aduc vorba despre sporturi extreme, este si fiindca autoritatile si antreprenorii din Verbier au fost indeajuns de abili incat sa se asocieze de la jumatatea anilor '90 cu ideea de sporturi extreme, anticipand interesul in crestere pentru acest tip de activitate. Sponsorii nu au intarziat sa apara, cel mai activ fiind producatorul de masini Nissan, ale carui reclame sunt vizibile pe toate autobuzele din zona sau pe panourile outdoor.

"Da, e o afacere buna pentru noi. Ne asociem imaginea cu acest tip de eveniment, dar este o activitate care se sustine singura, evenimentul fiind vandut apoi catre televiziuni, precum Eurosport", explica Pierre Loing, vicepresedinte al Nissan Europa, responsabil pentru planificarea produselor.

Evenimentul de care vorbeste Loing este Freeride World Tour, cel mai important turneu de profil din lume. Marea finala presupune parcurgerea versantului nordic al Bec des Rosses, o zona stancoasa de jumatate de kilometru cu un grad de inclinare de 55 de grade in anumite locuri. Pentru comparatie, daca un drum de masina are o panta de peste sapte grade, este considerat ca drum cu o panta periculoasa si semnalizat prin indicatoare, iar un drum cu o panta de peste 40 de grade este improbabil sa fie urcat chiar si de un vehicul de teren, precum Hummer H2. Tocmai in aceste conditii, Nissan a ales Verbier pentru a-si promova cel mai nou model din gama, Qashqai, o masina din clasa compacta, care la trei ani dupa ce a aparut pe piata a suferit cateva modificari estetice minore - ceea ce producatorii auto numesc facelift.

Test-drive-urile cu noile Qashqai urmau sa se incheie saptamana trecuta, adica exact in zilele dinaintea marii finale din acest an a Freeride World Tour. Pana la inchiderea editiei, castigatorul marii competitii nu fusese inca stabilit. Oricine ar fi fost, probabil ca n-ar reusi sa-si cumpere o casa din banii castigati, avand in vedere bugetul de doar 200.000 de dolari al competitiei. n schimb, probabil ar avea sansa sa fie admirat de celebritati precum Sarah Ferguson, Richard Branson sau diverse cupluri princiare care obisnuiesc sa treaca prin zona, in vizita la prieteni sau la propriile chalet-uri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
reportaj,
schi,
Verbier,
Elvetia,
partii,
celebritati
/analize/turism/reportaj-unde-se-distreaza-bogatii-in-alpi-5759712
5759712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.