Reportaj: Lesbos, o altfel de Grecia

Autor: Cristina Cuncea Postat la 10 august 2012 8508 afişări

Trebuie să recunosc că în urmă cu două luni nu ştiam mai nimic despre insula Lesbos, unde la îndemnul unor prieteni, am decis să îmi petrec concediul de vară din acest an.

PADUREA PIETRIFICATA - O ISTORIE DE 20 DE MILIOANE DE ANI

Râuri populate de broaşte ţestoase şi peşti, în care se oglindeau florile roz ale leandrilor, raţe sălbatice, grădini de legume atent îngrijite şi câmpuri cultivate cu porumb sau alte cereale, instalaţii de irigat inteligent gândite, sunt imaginile care m-au surprins pe parcursul întregii vacanţe.Dar nimic nu s-a comparat cu cea a piaţetei din centrul unui sat, situat într-unul dintre cele mai înalte puncte ale insulei (967 metri), în care un localnic dansa împreună cu calul său, acompaniat de o lăută şi de aplauzele şi fluierăturile altor zeci de greci.

Cum intri în Agiasos, aşa cum se numeşte sătucul cu 3.000 de locuitori, ai impresia că ai ajuns într-un mare atelier de tâmplărie şi ceramică.Până în centrul localităţii, de o parte şi de alta a drumului poţi admira magazinele frumos decorate ale meşterilor din sat, unde sunt vândute produsele sculptate în lemn sau vasele virtuos pictate, din ceramică.

Străduţele înguste, pe care sunt îngrămădite căsuţe cochete (toate în patrimoniul UNESCO), ajung în centrul satului, unde te întâmpină o piaţetă în care tronează o biserică, câteva taverne, magazine şi o cafenea, unde am mâncat cea mai bună dulceaţă de trandafiri.Piaţa era înţesată de bărbaţi greci care asistau la dansul unui localnic în jurul calului său, ca un fel de ritual.

Fiecare familie din Agiasos are un cal, pe care îl îngrijeşte cu dăruire pe toată perioada anului pentru o întrecere organizată în fiecare an de Sfântul Ilie.

Competiţia presupune urcarea muntelui Olimp, din apropiere satului. Satul este loc de pelerinaj pentru ortodocşi, mai ales în preajma Sfintei Marii, pentru că biserica de aici găzduieşte o icoană a Maicii Domnului datând din secolul IV. Cu cât te depărtezi de capitală, insula devine din ce în ce mai aridă şi te întrebi cu ce oare se hrănesc oile şi caprele pe care le întâlneşti la tot pasul.

La peste 50 de kilometri de capitala Insulei, parcă la capătul lumii, se află oraşul Sigri, faimos pentru că găzduieşte Pădurea Pietrificată, unul dintre cele mai frumoase monumente geologice ale lumii. Pădurea Pietrificată cuprinde rămăşiţele unor copaci de sequoia pietrificaţi în urma unor erupţii vulcanice în urmă cu 15-20 de milioane de ani.În materie de artă culinară, Lesbos este vestită pentru sardinele de Kalloni, brânza şi iaurtul de oaie din regiunea Mantamados sau creveţii sălbatici din Nyfida.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lesbos,
insula,
concediu
/analize/turism/reportaj-lesbos-o-altfel-de-grecia-9918790
9918790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.