Reportaj: În culisele mitologiei irlandeze. Acasă la leprechaunii din insula de smarald

Autor: Cristina Roşca Postat la 27 iunie 2014 540 afişări

Din Dublin mi-au rămas în minte uşile colorate în roşu turbat, galben pai sau chiar negru mat. La ţară în Irlanda am realizat că există mii de variante de verde, iar în Irlanda de Nord am văzut că apa oceanului are nuanţe ce pleacă de la turcoaz şi merg până la albastru închis.

O vizită în Irlanda nu poate fi completă fără o vizită la Cliffs of Moher, cea mai vizitată atracţie turistică a ţării. De sus, de la peste 120 de metri altitudine, vezi cum marea ţi se aşterne la picioare şi cum valurile se sparg de stânci. Drumul până aici este şi el o destinaţie în sine, în contextul în care mergi cu dealurile verzi în stânga şi cu marea în dreapta. Dacă ai timp, fă o călătorie cu barca, pentru că peisajul se vede complet altfel de jos. Un inconvenient major la Cliffs of Moher pot fi însă grupurile mari de turişti care se înghesuie aici indiferent de vreme.

Pentru a continua călătoria, trebuie să treci şi graniţa în Irlanda de Nord pentru a ajunge la Carrick-a-Rede. Practic, între Irlanda şi Irlanda de Nord nu există nicio graniţă în sensul pur al cuvântului. Realizezi că eşti în altă ţară doar pentru că ţi se cer lire în loc de euro. Se schimbă şi zona de litoral, însă nu sesizezi asta de la început, pentru că trebuie să mergi mai bine de o oră ca să ajungi în zona de mare. Odată ajuns, trebuie să te opreşti la podul de sfoară Carrick-a-Rede, care stă suspendat la 30 de metri deasupra mării şi leagă ţărmul de micuţa insulă Carrickarede. Istoria spune că pescarii au început să construiască astfel de poduri acum mai bine de 300 de ani, pentru a ajunge pe insulă şi pentru a putea găsi locuri mai bune pentru a prinde somon. De-a lungul anilor podul a fost reconstruit de mai multe ori şi apoi transformat într-o atracţie turistică. Turiştii vin aici atât pentru experienţa de a sta suspendaţi la 30 de metri altitudine pe un pod din sfoară, cât şi pentru că aici apa are cele mai frumoase reflexii de turcoaz, similare celor din Caraibe.

La doar câteva minute distanţă de Carrick-a-Rede se găseşte Giant’s Causeway, o plajă realizată din 40.000 de coloane bazaltice unite. Aceste coloane hexagonale au apărut ca urmare a unei erupţii vulcanice, iar la prima vedere par piesele mărunte ale unui puzzle finalizat. De aproape realizezi că unele s-au înălţat deasupra celorlalte, creând adevărate trepte.

Desprins parcă dintr-o poveste, drumul The Dark Hedges este mărginit la stânga şi la dreapta de copaci ale căror crengi se unesc într-un dans ciudat ce nu lasă multă lumină să treacă. Ascuns de ochii curioşi ai turiştilor, acest drum nu este pre-semnalizat, astfel că pentru a ajunge trebuie să ai un GPS la care ai făcut recent update.

Închiriază o maşina şi parcurge Ring of Kerry, cel mai cunoscut drum turistic din Irlanda, care se întinde pe aproape 180 de kilometri şi de-a lungul căruia poţi vedea castele vechi de sute de ani, plaje pustii, Parcul Naţional Killarney sau sate de pescari care nu sunt afectate de trecerea timpului şi de tehnologie. Trebuie să ştii însă că în Irlanda se conduce pe „partea greşită„ a drumului, iar în zonele de ţară drumurile cu dublu sens sunt atât de înguste încât abia încape o singură maşină. Mai mult, pot avea loc ambuteiaje, dar nu din cauza numărului mare de maşini, ci a numărului mare de turme de oi care pot bloca circulaţia.

Când ai ajuns la The Burren ai senzaţia că ai păşit pe Lună. Pe o suprafaţă de circa 250 de kilometri pătraţi - mai exact, mai mult decât vezi cu ochii - se întinde parcul naţional croşetat parcă în piatră. Deşi este dominat de roci calcaroase, parcul găzduieşte 75% dintre toate speciile de flori din Irlanda.

Irlanda are multe de oferit, însă eu cred că dacă ai reuşit să bifezi cele zece obiective de mai sus ai simţit gustul insulei de smarald suficient cât să vrei să te întorci.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/reportaj-in-culisele-mitologiei-irlandeze-acasa-la-leprechaunii-din-insula-de-smarald-12838046
12838046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.