Reportaj din oraşul care a dat un sens unei invenţii eşuate

Autor: Florin Casota Postat la 28 august 2016 1601 afişări

Multe clădiri, devenite atracţii pentru turişti, au supravieţuit distrugerilor ce au avut loc în Europa din secolul XX: Castelul Praga, Podul Carol, Piaţa Oraşului Vechi, ceasul astronomic, cartierul evreiesc sau Vişegrad sunt doar câteva locuri care atrag turişti în fiecare an. Oraşul este al cincelea cel mai vizitat oraş european, după Londra, Paris, Istanbul şi Roma, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Euromonitor în ianuarie 2016. În plus, Tripadvisor a clasat oraşul pe locul şase în topul celor mai bune destinaţii în 2016. De fapt, imigranţii cehi din SUA au dus un dor atât de mare faţă de oraşul mult iubit, încât acum în Statele Unite sunt patru aşezări care poartă numele de Praga.

A doua zi m-am găsit îndreptându‑mă din nou spre castel, fără voia mea. Am plecat pe bulevardul care ducea spre piaţă apoi am cotit şi am mers la umbra unor castani pe bulevardul unde se găseau numeroase magazine de lux. De acolo mi-a sărit în ochi un fel de pendul gravitaţional ce se mişca neîncetat deasupra unui deal. Nu i-am descoperit menirea, dar peisajul de acolo era frumos şi necesita o bere. Cehii, băieţi drăguţi, au plasat o terasă chiar acolo. Mi-am aruncat paharul de plastic la coşul de gunoi şi m-am dus în grădina regală a castelului.

M-am plimbat pe aleile liniştite, am stricat o şedinţă foto pentru că voiam să fotografiez şi eu modelul care poza lângă un gard viu colorat, apoi din grădină am intrat în altă curte cu pietriş şi copaci înalţi, tunşi conic, unde un mic restaurant îşi avea întinse mesele şi unde un soldat îmbrăcat în uniformă camuflaj patrula nonstop. În acel mic colţ de castel m-am aşezat şi am luat cina. Am continuat plimbarea pe străzi puţin umblate, sub un apus de soare, care din când în când era obstrucţionat de un nor pufos. Întâmplarea, elementul dominant din această călătorie, m-a dus către Turnul Petrin, care seamănă cu celebrul turn Eiffel, dar este mai mic, având doar 63 de metri înălţime. Cu toate acestea, el se află pe culmea unui deal înalt, astfel încât vârful său se află la o înălţime mai mare decât cea a turnului francez, iar panorama de 360 de grade a oraşului este superbă.

Oraşul prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale pe care le poate observa chiar şi cel mai profan privitor, dar cu toate acestea nu este amestecătură fără sens, ci totul se îmbină armonios. Praga poate fi o destinaţie atât pentru studenţi la arhitectură, cât şi pentru turiştii de rând. Este de-a dreptul fascinant faptul că toate aceste clădiri sunt meticulos restaurate şi această atenţie nu se vede doar la obiectivele turistice importante, ci şi la clădirile obişnuite. După cum ziceam, în oraş vei întâlni mai multe stiluri arhitecturale, de la romantic la gotic, baroc, art nouveau, dar şi un stil modern reprezentat de celebra Casă Dansatoare (Dancing House). Spre marginea oraşului peisajul se schimbă şi aduce mai mult cu ceea ce vedem acasă: blocuri şi clădiri dreptunghiulare, dar lipsite de griul specific.

După trei zile petrecute în Praga pot spune că este un oraş care te invită la plimbat şi la admirat. Şi nici măcar nu ai nevoie de o hartă pentru a te ghida. Pentru că şi dacă te pierzi tot de frumos dai. Români am găsit, însă nu în magazine, aşa cum mă aşteptam, ci la coadă la cârnaţi.

885 ESTE ANULîn care Praga a fost fondată

~1,2 MILIOANE de oameni trăiesc în Capitală

6,3MILIOANE de turişti au vizitat Praga în 2014 (Euromonitor)

vs

1,5 MILIOANE DE TURIŞTI au vizitat Bucureştiul în 2014 (INS)

3% CONTRIBUŢIA TURISMULUI la PIB-ul Cehiei în 2014

164 DE MILIARDE DE EURO reprezintă PIB-ul Cehiei în 2015

2,23 MILIOANE DE TURIŞTI străini au vizitat România în 2015

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
inventator,
google,
capitala,
turism,
praga,
oras,
cehia,
bere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.