Petrecerile, norocul hotelurilor

Postat la 19 mai 2009 115 afişări

Primele cinci hoteluri de cinci stele din Romania ar putea pierde anul acesta afaceri de peste 15 milioane de euro. Aceasta este o estimare optimista.

Pe o posibila revenire in toamna lui 2009 mizeaza si Tinu Sebesanu, directorul general al firmei de consultanta Trend Hospitality. Sebesanu administreaza hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitala, detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Cu afaceri de circa 15 milioane de euro in 2008, hotelul s-a confruntat in primele luni din 2009 cu injumatatirea venitului pe camera disponibila, o situatie similara intalnindu-se si la celelalte hoteluri de cinci stele, potrivit directorului Trend Hospitality. Evolutia negativa din prima parte a anului va fi greu de compensat in urmatoarele luni si i-a determinat pe majoritatea hotelierilor sa isi revizuiasca in jos asteptarile pentru 2009, dar nu chiar direct proportional cu scaderea gradului de ocupare.

 

Intrati deja in cel de-al doilea trimestru al anului, hotelierii au trecut la faza a doua a revizuirilor de bugete - George Copos, care controleaza hotelurile de cinci stele Athénée Palace Hilton si Crowne Plaza din Capitala, estimeaza in acest an o diminuare de 25-30% a afacerilor cu hoteluri, dupa o estimare de 10% la inceputul anului. Cel mai profitabil hotel al lui Copos, Athénée Palace Hilton, al doilea hotel de cinci stele din Romania ca valoare a incasarilor, asteapta o scadere cu pana la 5 milioane de euro. Asta dupa ce anul 2008, finalizat cu vanzari de 22 de milioane de euro, a fost cel mai bun an de la deschiderea hotelului in 1997, cu un venit total mai mare cu 5% fata de 2007 si un profit mai mare cu 8%. “2009 a inceput ezitant”, spun oficialii Hilton, care au simtit o usoara revigorare a vanzarilor in luna martie, pana la vanzari egale cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut.   

 

O panorama mai optimista asupra pietei hoteliere se vede din incinta Crowne Plaza (care la finele lui 2008 inregistra un grad de ocupare de 61% si o cifra de afaceri de 10 milioane de euro). Desi afirma ca gradul de ocupare a scazut incepand din luna decembrie 2008 (si concomitent s-au diminuat si veniturile), oficialii hotelului isi mentin estimarile de la inceputul anului, care vizau o usoara crestere a gradului de ocupare in acest an (pana la 62%). Reprezentantii Crowne Plaza se pronunta impotriva reducerii tarifelor, dar spun ca si-au adaptat strategia de pret la schimbarile din piata, cuvintele de ordine fiind flexibilitate la oferta de servicii si promotii pentru mentinerea clientilor fideli.

 

Optimisti sunt si reprezentantii hotelului Carol Parc, unul dintre hotelurile de cinci stele neafiliate din Capitala: “Nu putem spune ca am inregistrat o scadere mai mare decat cea normala pentru un sezon slab, cum sunt lunile de iarna. Pentru luna mai asteptarile noastre sunt mari si sunt sustinute de cererea de rezervari pentru evenimente private”. Reprezentantii hotelului adauga ca si-au redus tarifele fata de cele practicate la inaugurarea hotelului in 2007 si au inclus in plus si mai multe servicii.

 

O strategie similara va aborda si Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj operabil in momentul de fata (alte 4 ar putea fi inaugurate in viitorul apropiat). Hotelul a fost lansat pe piata in anul 2006 si este administrat de firma Hold Invest, in care actionari sunt fratii Buzoianu. In 2008, afacerile hotelului clujean au ajuns la 3 milioane de euro (respectiv un grad de ocupare de 76%, cu 15% mai mare fata de anul 2007). Acelasi procent s-a pierdut insa in doar trei luni, la inceputul lui 2009. Prin urmare, si reprezentantii Opera Plaza si-au bugetat incasari mai mici cu 10% pentru acest an, pana la 2,7 milioane de euro.

 

Ca si ceilalti hotelieri insa, acestia admit ca este vorba despre o radiografie la trei luni, care va fi sau nu concludenta pentru tot restul anului.  

 


Tot mai putini

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/petrecerile-norocul-hotelurilor-4422906
4422906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.