Mari oraşe europene - excursii pentru minte şi suflet (2) Ia-ţi o bicicletă şi hai la o plimbare! Prin Amsterdam.

Postat la 23 noiembrie 2012 191 afişări

În ceea ce mă priveşte, nu am avut la dispoziţie prea mult timp, din păcate, pentru că progra-mul mi-a permis să stau în Amsterdam doar de sâmbătă dimineaţa şi până duminică seara. Ajungeţi în Amsterdam extrem de uşor cu avionul, cu zborurile directe ale companiilor KLM şi Tarom, în doar trei ore. Drumul de la aeroport până în oraş puteţi să îl parcurgeţi cu un shuttle sau cu un taxi şi durează aproximativ 20 de minute în condiţii de trafic normale.

Dacă tot v-am menţionat casele situate pe marginea canalelor, merită să ştiţi că oraşul este renumit şi pentru îngustimea acestora, iar cea mai îngustă casă din Europa se spune că se află aici, pe Oude Hoogstraat, la numărul 22. Casa are o lăţime de doar 2,02 metri şi o adâncime de 6 metri. Am trecut prin faţa ei şi e într-adevăr uimitor cât de îngustă este! Explicaţia existenţei acestor tipuri de case provine din faptul că proprietarii, cu secole în urmă, erau taxaţi în funcţie de lăţimea casei, iar din acest motiv au început să construiască case înguste, lungi şi înalte.

Să nu uit de morile de vânt cu care Olanda se mândreşte. Amsterdamul are în arealul său un număr de opt, dintre care doar una este deschisă constant publicului: moara de vânt Molen van Sloten, construită în 1847 şi care este în acest moment un loc preferat pentru organizarea nunţilor. Dacă mergeţi să o vizitaţi, vă veţi bucura şi de un filmuleţ despre viaţa lui Rembrandt, numit "Rembrandt la mansardă".

Şi dacă tot am ajuns să pomenesc numelui marelui pictor olandez, merită să menţionez că Amsterdamul are peste 50 de muzee la care se adaugă numeroase galerii de artă.

Eu am reuşit să ajung la: Rijkmuseum, care găzduieşte cea mai notabilă colecţie Rembrandt din Olanda, Rembrandt House Museum, unde puteţi admira faimoasele sale gravuri, şi Hermitage Amsterdam, filiala olandeză a faimosului Hermitage rusesc din Sankt Petersburg. Cât despre renumita casă a Annei Frank a cărei poveste emoţionantă merită să o descoperiţi, ei bine, deşi mi-am propus, nu am putut să o vizitez, pentru că pur şi simplu era o coadă infernală. Aşadar, înarmaţi-vă cu răbdare! E bine să nu rataţi pentru distracţie, pentru tentaţie sau pentru o degustare nici: Madame Tussauds Museum, Diamant Museum, care cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru doamne şi pe care evident că nici eu nu l-am ratat, Amsterdam Tulip Museum - special dedicat lalelelor, perioadei "Tulipomania" şi istoriei negoţului cu aceste flori care astăzi definesc Olanda sau Muzeul Brânzeturilor (Amsterdam Cheese Museum). Mmm, ăsta chiar cred că e gustos, păcat de lipsa mea de timp!

Şi încă un pont: la fel ca multe alte oraşe europene, şi Amsterdamul are grijă de turiştii săi. Merită să vă cumpăraţi "I Amsterdam City Card", valabil pentru 24, 48 sau 72 de ore, un card care vă oferă gratuit accesul la transport public, la tramvaie, autobuze şi metrou, o croazieră pe canale şi multe reduceri la muzeele care fac parte din program. Eu l-am ales pe cel de 24 de ore pentru numai 40 de euro şi a meritat.

Nu aş vrea să închei invitaţia mea de a vizita Amsterdamul fără să vă amintesc că oraşul este cunoscut şi prin numeroasele festivaluri care se organizează aici pe tot parcursul anului şi al căror număr ajunge la mai mult de 90! M-am interesat şi pentru perioada care vine nu rataţi Amsterdam Light Festival, organizat între 7 decembrie 2012 şi 20 ianuarie 2013, festival care va culmina de Crăciun cu Christmas Canal Parade. Organi-zatorii promit că întregul oraş va fi îmbrăcat în lumini şi culoare, clădirile istorice şi casele-muzeu situate pe canale vor fi decorate, iar la toate acestea se vor adăuga şi sculpturi iluminate spectaculos. Sunt convinsă că va fi o feerie! Mă opresc aici în prezentarea acestui Dutch SuperCity Break şi vă invit să plecaţi la Amsterdam cu inima deschisă, cu un zâmbet pe buze şi plini de viaţă pentru că oraşul cu siguranţă vi le va întoarce înzecit. Dar nu faceţi ca mine, luaţi-vă mai mult timp la dispoziţie. Eu ştiu cu siguranţă că voi reveni.

Ca să decizi să vizitezi Amsterdamul nu este nevoie să ai o anumită stare de spirit, ci să îţi doreşti să capeţi una. Şi vă pot garanta că oraşul cochet cunoscut şi sub numele de "Veneţia Nordului" nu vă va dezamăgi! Vă invit, aşadar,

într-o incursiune de SuperCity Break în capitala lalelelor, a saboţilor de lemn, a morilor de vânt şi a bicicletelor!

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suflet,
bicicletă,
Amsterdam

Citeşte pe Gandul.ro

/analize/turism/mari-orase-europene-excursii-pentru-minte-si-suflet-2-ia-ti-o-bicicleta-si-hai-la-o-plimbare-prin-amsterdam-10343544
10343544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.