Mari oraşe europene - excursii pentru minte şi suflet (1). Despre Paris - regal şi boem

Postat la 02 noiembrie 2012 242 afişări

După atâta mare şi soare, cred că a venit vremea unor excursii pentru minte şi suflet şi toamna este un anotimp ideal pentru mici escapade în faimoase oraşe europene. Ador ca între sezoane să dau o fugă de câteva zile şi să intru în spiritul vieţii active a metropolelor. Vă propun, aşadar, ca preţ de câteva ediţii să ne oprim în mari capitale, şi nu numai, pentru a descoperi ceea ce eu numesc destinaţii de Super City Break.

SI TOT DESPRE REGALITATE VORBIM ŞI ÎN CONTINUARE PENTRU CĂ ŞTIU CĂ DE URMĂTORUL OBIECTIV VEŢI FI CU TOŢII ATRAŞI, şi pe bună dreptate: de renumitul Luvru. Dar, în drum spre faimosul muzeu - palat, vă recomand să vă relaxaţi în grandioasele grădini Tuileries, cele mai vechi grădini pariziene, create la 1564 sub comanda Caterinei de Medici. Merită să poposiţi câteva minute pe scaunele albe dispuse circular pe lângă fântâna centrală a grădinilor şi să admiraţi profilul impozant al muzeului Luvru. Cât despre Luvru, dacă doriţi într-adevăr să vă bucuraţi în linişte de splendorile artelor, este bine să vă înarmaţi cu răbdare pentru a sta la cozile lungi şi să vă acordaţi un răgaz de mai multe zile pentru a-l parcurge şi a vă bucura de capodoperele pe care le veţi regăsi în interior.

INAINTE DE A VĂ CONDUCE CĂTRE CEEA CE EU CONSIDER A FI ADEVĂRATA INIMĂ ARTISTICĂ A PARISULUI, cea veche, boemă şi plină de un şarm aparte, nu pot să nu vă invit la o plimbare pe faimoasa Champs Élysées, cea mai frumoasă stradă din lume, în opinia multora, plină de-a lungul celor aproximativ doi kilometri de magazine luxoase, cinematografe, restaurante şi, bineînţeles, cafenele. La capătul ei dinspre piaţa Charles de Gaulle, fosta Place de L'Étoile, veţi putea admira şi originalul Arc de Triumf, ridicat pentru a celebra victoriile lui Napoleon Bonaparte. Şi nu uitaţi să faceţi şi puţin shopping, dacă tot aţi ajuns pe Champs Élysées.

VĂ SPUNEAM CĂ EXISTĂ UN LOC APARTE PE CARE ÎL IUBESC PENTRU MAGIA ŞI AERUL ROMANTIC, un loc care astăzi este într-adevăr invadat de turişti şi prea scump pentru artişti. Este vorba despre Montmartre. Renumitul cartier parizian este locul unde au avut ateliere pictori celebri precum Salvador Dali, Picasso, Monet sau Van Gogh. Este locul contrastelor, cunoscut de toţi turiştii pentru basilica albă Sacré-Coeur, dar şi pentru faima decadenţei pariziene a sfârşitului de secol XIX, început de secol XX, în care tronează iubitul şi hulitul în acelaşi timp cabaret Moulin Rouge. Cu străduţe înguste, în pantă, pline de boutique-uri tradiţionale, cu artişti contemporani ce îşi etalează pe străzi lucrările de artă, cu muzee ascunse în clădiri istorice, Montmartre te aduce într-un soi de stare boemă a oamenilor obişnuiţi care s-a interpus mereu peste regalitatea şi burghezia oraşului.

Este cât se poate de evident că Parisul nu este un oraş pe care să îl bifezi într-o vizită, ci este un oraş care te cheamă şi te recheamă mereu, ideal pentru escapade romantice, pentru o energie a frumosului şi a eleganţei care începe cu oamenii pe care îi vezi pe străzi, cu aerul lor binecunoscut distant şi demn, în a căror privire însă regăseşti întotdeauna rătăcită o umbră de şarm şi căldură fină. Am enumerat doar câteva dintre atracţii, pentru că tot ce mi-am propus este să vă invit să descoperiţi şi să redescoperiţi Parisul cu fiecare călătorie pe care o faceţi şi să vă creaţi propriul ghid parizian, asezonat cu arhitectura faimoasă, nobleţea grădinilor, dar mai ales cu aromele lucrurilor mărunte, precum savurarea unei cafele pe o terasă în Saint-Germain-de-Prés. Aşadar, nu garantez că într-un viitor nu voi reveni cu un nou episod despre regalul şi boemul Paris. Până atunci însă ne vom revedea la Amsterdam!

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
paris,
capitale,
city-break
/analize/turism/mari-orase-europene-excursii-pentru-minte-si-suflet-1-despre-paris-regal-si-boem-10271330
10271330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.