La Marea Neagră bulgărească

Autor: Neferu Postat la 11 septembrie 2011 82 afişări

Sejurul pe litoralul bulgăresc nu mai este văzut ca un concediu în străinătate de românii din sudul ţării. Iar investiţiile în hotelurile bulgăreşti s-au aliniat la noua stare de fapt cât ai zice “vacanţă”.

Dacă în sezonul estival turiştii resortului vor veni atât pentru golf sau spa, cât şi pentru plajă, Tchouklev spune că toamna şi primăvara principalii clienţi vor fi pasionaţii de golf, care vor veni din ţările scandinave, Polonia, Germania, Belgia, Olanda sau Luxemburg. Şi de ce nu, şi români, având în vedere că deja am luat cu asalt litoralul bulgăresc în timpul sezonului estival?

În 2011 circa 300.000 de turişti români au ales litoralul bulgăresc, estimează Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). "E o creştere de cel puţin 15% faţă de anul anterior, iar Bulgaria conduce în topul preferinţelor românilor care aleg destinaţii externe vara. Spre exemplu, estimăm că în Grecia vor merge anul acesta 150.000 de turişti români, în timp ce în Turcia merg 120.000", spune Bădulescu. În medie, românii cheltuie circa 350 de euro pe un sejur de 6 sau 7 nopţi pe litoralul bulgăresc (fără transport), iar staţiunile preferate sunt Albena pentru familii şi Nisipurile de Aur pentru tineri.

"În ultima vreme şi staţiunile din sud, aşa cum este Nessebar, se numără printre cele căutate de români. E interesant fenomenul litoralului bulgăresc. Deocamdată, cele două litoraluri, cel românesc şi cel bulgăresc, nu sunt concurente şi asta pentru că, dacă Bulgaria merge pe sistemul all-inclusive, noi mergem pe contracte", mai spune Bădulescu.

La polul opus, pe litoralul românesc au mers în vara aceasta circa 1,3-1,4 milioane de români, aici fiind incluşi şi turiştii de weekend. Reprezentantul ANAT spune că numărul românilor care merg pe litoralul bulgăresc este în continuă creştere atât pentru că distanţa nu este foarte mare şi se circulă mai liber decât în România, dar şi pentru că în Bulgaria se practică în special sistemul all-inclusive. "Bulgarii spun că aproximativ un milion de turişti români merg în fiecare an în Bulgaria , dar e posibil ca dintre aceştia să fie şi o parte care merge în tranzit sau pe cont propriu", potrivit lui Bădulescu.

Că la bulgari sezonul turistic de vară a mers foarte bine anul acesta o arată şi estimările de la sud de Dunăre. Astfel, Institutul pentru Analiză în Turism de la Sofia anticipează că până la sfârşitul verii circa 6,6 milioane de turişti vor vizita staţiunile de pe litoralul bulgăresc, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie agenţia de presă Novinite. Mai mult, institutul respectiv prognozează că businessul din turism va creşte cu 6% anul acesta, acesta fiind cel mai bun an din ultimul deceniu pentru turismul de vară din Bulgaria.

Având în vedere aceste cifre, cum se explică faptul că românii nu reuşesc să-şi promoveze litoralul la fel de bine şi să atragă la fel de mulţi turişti? O explicaţie o aduce chiar omul de afaceri bulgar: "Voi aţi dezvoltat industria în perioada comunismului, în timp ce noi ne-am axat pe dezvoltarea staţiunilor pentru turism. Dar cred că acum, odată ce suntem cu toţii în Uniunea Europeană, nu trebuie să mai fim divizaţi şi să privim cele două litoraluri ca fiind concurente".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/la-marea-neagra-bulgareasca-8687470
8687470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.