Deschiderile de primăvară

Autor: Mirabela Tiron Postat la 10 aprilie 2012 101 afişări

Patru hoteluri de dimensiuni medii sunt singurele flori cu care piaţa hotelieră bucureşteană speră să se facă primăvară. Toate cele patru hoteluri au în comun faptul că au început să fie construite dinainte de criză, dar situaţia financiară a ultimilor trei ani nu a permis inaugurarea lor.

Compania spaniolă de dezvoltare imobiliară Hercesa, care a cumpărat încă din 2004 clădirea fostului hotel Cişmigiu din centrul Capitalei, a finalizat recent lucrările şi a dezvelit noua faţadă a clădirii cu o vechime de 100 de ani. Clădirea a trecut printr-un proces de renovare în urma unei investiţii de 15 milioane de euro. Spaniolii au început lucrările în 2009 şi au transformat vechiul imobil, lăsat în paragină, într-un hotel de patru stele cu 60 de camere, spaţii comerciale la parter şi spaţii de birouri la mezanin şi etajul întâi. Compania poartă deocamdată discuţii pentru închirierea a două spaţii comerciale de la parter, unde ar putea fi amenajată o berărie, dar şi o sucursală bancară, farmacie sau chiar o librărie. Clădirea cu o suprafaţă de aproape 10.000 de metri pătraţi cuprinde la subsol o parcare de 36 de locuri.

"Hotelul se va deschide în august anul acesta", au transmis oficialii companiei Hercesa. Din cauza crizei, mulţi dezvoltatori de hoteluri au amânat proiectele, iar unele companii chiar şi-au scos la vânzare proprietăţile din lipsă de cash. Pe site-urile imobiliare oferta de hoteluri la vânzare este vastă, însă, deşi sunt promovate pe aceste site-uri de mai bine de doi ani, tot nu şi-au găsit cumpărători. De exemplu, hotelul de patru stele NH din Piaţa Unirii din Capitală, controlat tot de acţionari spanioli, este scos la vânzare de mai bine de trei ani, dar nu şi-a găsit un cumpărător până acum. Şi libanezul Raafat Sarieddine, proprietarul companiei ce operează magazinele Sony Center, vrea să vândă hotelul de patru stele Double Tree by Hilton din Bucureşti (fostul Tulip Inn de pe Nerva Traian), care a operat la un grad de ocupare de 38% în primele două luni ale acestui an. Sarieddine deţine un pachet de acţiuni de 95%, în timp ce românul Nicolae Dumitrescu, directorul general al Sony Center, are un pachet de 5%.

Cererea pentru cazarea în hoteluri a fost afectată pe fondul scăderii bugetelor de călătorie a companiilor. Anul trecut numărul înnoptărilor în Bucureşti s-a ridicat la 2 milioane, în creştere cu 9,2% faţă de anul anterior. Au venit în Capitală 1,19 milioane de turişti, mai mult cu 14,3% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Trend Hospitality.

Doar 19% din camerele totale din hotelurile bucureştene sunt clasificate la cinci stele, cea mai mare pondere, de 46%, fiind deţinută de camerele clasificate la patru stele. Capacitatea totală de cazare în hoteluri a Capitalei se ridica anul trecut la puţin peste 10.573 de camere, potrivit datelor de la compania de consultanţă hotelieră Trend Hospitality.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hoteluri,
deschideri,
piata,
inaugurare
/analize/turism/deschiderile-de-primavara-9501216
9501216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.