De ce mergem la schi în străinătate

Postat la 16 decembrie 2011 184 afişări

În toate cataloagele agenţiilor de turism locale există rubrica de “vacanţe la schi”, miza fiind sejururile în staţiunile montane din străinătate. De ce merg românii acolo? Schiază pe mii de kilometri cu zăpadă artificială şi au acces nelimitat pe pârtii şi la spa-urile din hoteluri.

În Franţa sunt aproape 400 de staţiuni montane, cele mai mari domenii schiabile fiind munţii Alpi şi Pirinei. Staţiunea Chamonix are cea mai înaltă linie de telecabină din Europa, în timp ce staţiunea Trois Vallees dispune de cea mai întinsă zonă de schi din lume. Les Gets este un resort animat, la mai puţin de o oră de Geneva, care oferă patinoar şi acces la zona de schi Portes du Soleil. Mai mult, începătorii pot folosi gratuit telescaunul.

Şi vecinii italieni au făcut investiţii în dezvoltarea facilităţilor resorturilor din Alpii italieni şi a infrastructurii. Pârtiile regiunilor de schi din Italia sunt conectate prin intermediul unui skibus gratuit pentru cei care au skipass, cu sute de kilometri de pârtii pentru începători şi pentru avansaţi.

Un sejur de o săptămână în inima staţiunii Nendaz din Elveţia costă în decembrie de la 300 de euro în sus de persoană. Pentru şapte nopţi la un hotel de patru stele şi schi pass inclus aveţi nevoie de un buget de 319 euro; pe de altă parte, în staţiunea Davos, un sejur de o săptămână la un hotel de trei stele costă 529 de euro de persoană şi include schi pass-ul. Cazarea este în regim de demipensiune. În Elveţia se poate chiar şi închiria un elicopter pentru a urca pe piste, ceea ce nu este permis în Austria sau Franţa. Acest lucru se întâmplă în zona Zermatt-Cervinia.

Preţurile sunt mai mari decât în Austria şi Franţa, iar din România nu este niciun zbor charter spre Eleveţia. Pornind de la informatiile furnizate de oficialii români din turism care spun că există 90 de pârtii omologate în România, dar luând în considerare şi datele operatorilor din domeniu şi de pe site-urile staţiunilor montane, în România sunt 140-150 de kilometri de pârtie alpină, lungimea unei pârtii medii fiind de câteva sute de metri.

Dacă austriecii spuneau în septembrie 2010 că în jur de 260.000 de români au vizitat Austria, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că doar 177.000 de austrieci au venit anul trecut în România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agenţii de turism,
sejur,
schi
/analize/turism/de-ce-mergem-la-schi-in-strainatate-9045041
9045041
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.