Cine e românul care a văzut 140 de ţări

Autor: Mirabela Tiron Postat la 25 octombrie 2012 271 afişări

A fost în expediţie pe un spărgător de gheaţă la cercul Polar, a vizitat cele şapte noi minuni ale lumii şi a petrecut câţiva ani buni în aeroporturi, avioane şi hoteluri în călătoriile realizate în 140 de ţări.

"Am schimbat priveliştea oferită de maidanezii capitalei cu traiul pe un spărgător de gheaţă, cu aisberguri, urşi polari, morse, foci, balene, eschimoşi. L-am avut coleg de cameră pe Bob, un pensionar canadian de 67 de ani, fost bancher, care îşi dorea să afle mai multe despre nordul îngheţat. Ziua alergam după experienţele nemaipomenite oferite de natura incredibilă din jurul nostru, iar seara ne deschideam sufletul unul altuia", îşi aduce el aminte.

În Pont a la Guiche, Ciprian Enea spune că a intrat in istorie. "Numele tuturor participanţilor din această expediţie au fost puse în fundaţia din piatră a monumentului ridicat aici în urmă cu 37 de ani de renumitul scriitor canadian Ken McGoogan", precizează călătorul. Un profesionist în călătorii, Ciprian Enea spune că din bagaj nu îi lipsesc niciodată paşaportul, cardul şi bani cash. Întotdeauna însă are şi o listă standard, care cuprinde câteva medicamente, aparatură foto-video, laptopul şi accesorii. "Mi s-a întâmplat de atâtea ori să-mi rătăcească bagajul şi să ajung la hotel doar cu rucsăcelul de cală şi cu hainele de pe mine, încât nu mă mai sperie situaţiile de acest gen."

Finanţarea călătoriilor este de cele mai multe ori atrasă din alte surse. Călătorea în destinaţiile în care i se asigură toate cheltuielile, de câţiva ani buni însă obţine venituri semnificative şi din businessurile proprii.

"Practic, sunt un fel de degustător de destinaţii. Îmbin utilul cu plăcutul. Sunt plătit să accept invitaţiile de a călători peste tot în lume, pentru a-mi spune opinia şi pentru a promova locurile cu pricina. Aşa îmi asigur deplasările şi un trai civilizat, fără griji materiale curente."

Ciprian Enea încearcă în paralel să îşi dezvolte şi businessurile proprii. El are două companii, Media Shark şi Best Promo Group (la care deţine acţiuni, alături de alţi parteneri). Pe cele două firme sunt înregistrate 100 de portaluri, printre care besttourism.ro, un magazin de vacanţe.

Anul trecut Media Shark a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei (255.000 de euro) şi un profit de 136.000 de lei (32.000 de euro), la patru angajaţi, în timp ce firma Best Promo Group a înregistrat afaceri de 640.000 de lei (148.000 de euro) şi un profit de 136.000 de lei (32.000 de euro), la 3 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Anul acesta sunt aşteptate venituri de 2 milioane de euro de la cele două firme.

"Primele experienţe de întreprinzător le-am avut începând cu clasa a zecea, când mergeam în Turcia, Ucraina, Bulgaria şi vindeam diverse mărfuri, după care aduceam în ţară alte mărfuri şi le vindeam în consignaţie. După doi ani de trai răsfăţat şi călătorii prin multe ţări din jurul României, pentru micul meu câştig imediat, "m-am retras", pentru că începea pregătirea pentru bacalaureat şi pentru facultate."

Enea a terminat Facultatea de Filozofie şi a lucrat ca jurnalist, ulterior publicând două volume de poezii. "Dintr-un puşti care câştiga de zece ori într-o lună salariul părinţilor ajunsesem un poet sărac (...). Dar, după un deceniu de boemă intensă, am decis să schimb macazul." Astfel că în 2001 a înfiinţat firma Media Shark, o firmă specializată pe advertising în turism. De atunci, a mai înfiinţat încă opt companii. Nu toate au funcţionat însă.

Pe lângă călătorii, o altă pasiune este scrisul. A lansat recent cartea "Jurnalul unui călător boem, 1.001 de femei", în care descrie experienţele din călătoriile pe care le-a făcut. Potrivit lui Enea, în trei luni de la apariţie cartea a devenit bestseller, iar acum lucrează la a doua carte, în primăvara viitoare fiind în plan un al treilea volum.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
vacante,
expeditii,
Ciprian Enea
/analize/turism/cine-e-romanul-care-a-vazut-140-de-tari-10255902
10255902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.