Puterea de cumpărare bate Programul Rabla: parcul auto îmbătrâneşte

Autor: Bogdan Alecu Postat la 14 iunie 2012 50 afişări

Vechimea parcului auto este unul din principalii indicatori care arată potenţialul de creştere al unei pieţe în următorii ani. Paradoxal, în România se înmatriculează tot mai multe maşini vechi, în ciuda Programului Rabla.

Perioada de reducere a numărului de înma-triculări coincide cu demararea programului de casare, care atât în 2011, cât şi în 2012 a pornit în luna aprilie. Concluzia este că în primul trimestru vânzările de maşini noi au fost susţinute de achiziţiile realizate de persoanele juridice, firmele continuând să-şi reînnoiască flotele, iar scăderea din trimestrul doi indică un impact mai redus al programului Rabla.

Emiterea a doar 30.000 de tichete în programul de înnoire a parcului auto din acest an, dar şi anunţurile cu privire la o posibilă blocare a acestuia au dus la triplarea preţurilor tichetelor pe piaţa liberă faţă de anii anteriori.

Aşa că, dacă în 2010 şi 2011 s-au casat 190.000, respectiv 120.000 de rable, speranţele jucătorilor din piaţa auto s-au înjumătăţit: ei speră să se ajungă măcar la 60.000 de maşini casate. În acest context, chiar dacă vor fi emise alte 30.000 de tichete, Henrik Nenzen, directorul general al Ford România şi responsabil direct de importuri se aşteaptă ca în continuare vânzările de maşini din acest an să scadă faţă de anul anterior, 2012 fiind astfel cel de-al cincilea an consecutiv de declin, interval în care piaţa a pierdut aproape 70% din volum.

În timp ce piaţa maşinilor noi continuă să se contracte, importurile de maşini second-hand s-au triplat luna trecută faţă de perioada similară a anului trecut. Dacă în luna mai a anului trecut se importau puţin peste 4.500 de maşini la mâna a doua, luna trecută s-au înmatriculat aproape 14.000 de astfel de automobile.Cu preţuri mai mici decât în cazul celor noi, automobilele second-hand continuă să domine piaţa auto locală, atât în cazul celor importate, cât şi al celor tranzacţionate pe piaţa locală.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/puterea-de-cumparare-bate-programul-rabla-parcul-auto-imbatraneste-9754389
9754389
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.