Mobilitate cu chirie

Autor: Bogdan Alecu Postat la 02 iunie 2016 653 afişări

Una din şase maşini vândute anul trecut a fost cumpărată de o firmă de leasing operaţional, iar flota cumulată a acestora se apropie cu paşi repezi de pragul de 60.000 de unităţi. Pe măsură ce numărul multinaţionalelor creşte, iar firmele sunt tot mai atente la costuri, închirierea devine o alternativă luată în calcul, în detrimentul achiziţiei.

Mobilitate cu chirie

„În atingerea acestui obiectiv ne bazăm pe relaţia cu clienţii existenţi, 75% din noile contracte prevăzute a fi semnate în acest an provenind de la aceştia. Vorbim aici despre clienţi pe care i-am câştigat în timp şi care au avut o abordare progresivă din punct de vedere al flotei aflate în administrarea Arval.“ O altă direcţie o reprezintă inovaţia şi digitalizarea serviciilor, prin continuarea proiectului Arval Smart Experience, dar şi prin digitalizarea proiectului Driver Care.

Când vine vorba de creştere, miza o reprezintă inclusiv atragerea de clienţi pentru vehiculele utilitare, care în prezent au aproape 15% din total flotă.

„În ultima perioadă constatăm o intensificare a cererii de vehicule utilitare uşoare de transport marfă, inclusiv din zona de curierat. Beneficiile leasingului operaţional sunt evidente şi unanim acceptate de către companiile care utilizează vehicule utilitare uşoare, singurele impedimente rămân în continuare un grad extrem de intens în utilizare a acestora, cât şi un comportament al şoferilor în raport cu vehiculele de marfă, factori care însă sunt în plin proces de ameliorare.“

Companiile de leasing ope-ra-ţional , vor să intre inclusiv pe piaţa li-vră-rilor online, unul dintre cele mai dinamice segmente din retailul ro-mâ-nesc prin închirierea de maşini direct către reţele mari de comerţ. Acest segment este acoperit acum de firmele de curierat, o piaţă care a crescut cu rate de peste 10% anual în ultimii trei ani susţinută în principal de explozia comerţului online.

Dan Ostahie, CEO şi proprietar al Altex, declara într-un interviu acordat Ziarului Financiar faptul că retailul devine din ce în ce mai mult un business de logistică şi în momentul în care teritoriul preţ va fi epuizat, terenul de bătaie va fi în servicii. Altex, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de retail electro-IT, are în plan ca în vara anului viitor să fie gata să gestioneze prin forţe proprii toate operaţiunile aferente comenzilor din Bucureşti – inclusiv livrarea coletelor până la uşa clienţilor – cu posibilitatea ca raza de acţiune să fie extinsă şi la alte oraşe mari din ţară, ca parte a unei strategii mai largi a grupului de a-şi îmbunătăţi oferta de servicii pentru a se diferenţia pe piaţă. Compania investeşte într-un hub logistic, ce va integra serviciile pentru clienţi, astfel încât să se poată urmări produsul din depozit până la client acasă. În opinia sa, în piaţă există o mare nemulţumire a clienţilor legată de serviciile de livare. Spre comparaţie, Evomag livrează deja produsele cu forţa proprie.

În cazul vehiculelor electrice şi hibride, cu toate că anul trecut Orange a închiriat prin ALD Automotive automobile electrice Renault ZOE, acest lucru nu reprezintă momentan un trend la nivel de piaţă.

„Există cu siguranţă din ce în ce mai mult interes pentru vehicule hibrid, mai ales din zona premium, cât şi pentru vehicule cu zero emisii. Evident că gradul de concretizare este foarte mic, mai ales la vehiculele electrice a căror utilizare este strâns legată de infrastructură de încărcare, a cărei prezenţă în România este foarte limitată“, conchide Dan Boiangiu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/mobilitate-cu-chirie-15411752
15411752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.