Topul celor mai mari firme de proiectare

Autor: Neferu Postat la 08 decembrie 2011 1276 afişări

Deşi nu au cifre de afaceri impresionante, la fel ca regii asfaltului, firmele de proiectare sunt un adevărat barometru al pieţei construcţiilor, în condiţiile în care evoluţia businessului acestora practic indică o revenire sau un declin al sectorului.

Compania de Autostrăzi a încheiat în iunie cu un consorţiu condus de Search Corporation un contract de 18,4 milioane lei (4,4 milioane euro) pentru proiectarea şi consultanţa lucrărilor la primul lot al autostrăzii Lugoj-Deva, în lungime de 27 de kilometri. Mai mult, Search Corporation este compania care se ocupă de supervizarea tronsonului Cernavodă-Constanţa, care s-a aflat anul acesta în mijlocul unui scandal după ce Ministerul Transporturilor a reziliat contractul de construcţie a tronsonului Cernavodă-Medgidia. După un an 2010 în care businessul a scăzut cu circa 25% comparativ cu anul trecut, apare însă şi soarele: compania a anunţat că se aşteaptă la afaceri în creştere cu 15% în 2011.

Medalia de bronz în topul celor mai mari proiectanţi a mers către o firmă constănţeană, controlată de Antonios Gioxas şi Ioannis Skantzikas, care proiectează în special construcţii de tip industrial. Europroiect Constanţa a cunoscut anul trecut un avans spectaculos, majorându-şi businessul cu 350%, până la peste 43 milioane lei (10,2 milioane euro), în contextul în care piaţa construcţiilor a cunoscut însă un declin susţinut.

Cu proiectarea infrastructurii rutiere sau a construcţiilor din domeniul energetic se mai ocupă şi ocupantul poziţiei a patra în top, Tractebel Engineering, companie parte a grupului francez GDF Suez, care a avut afaceri de 39,3 milioane de lei (9,3 milioane euro), dar şi Iptana, care se află pe locul al cincilea în clasament, cu un business de 36,7 milioane lei (8,7 milioane euro).

În top mai figurează şi proiectanţi de linii de metrou, precum Metroul SA, controlată de 190 de persoane fizice. Cu venituri de 38,8 milioane lei (9,2 milioane euro) anul trecut, firma a semnat anul acesta, în consorţiu cu francezii de la Systra, un contract de 44,7 milioane lei (10,6 milioane euro) pentru servicii de consultanţă la construcţia tronsonului Universitate-Piaţa Iancului al magistralei 5 de metrou din capitală.

În contextul în care anul 2011 a fost ceva mai bun decât precedentul, cel puţin în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, având în vedere că au fost demarate lucrări de miliarde de euro, ne putem aştepta ca în topul de anul viitor proiectanţii să figureze cu businessuri mult mai mari.

Pe final de an 2011 atât firmele de proiectare, cât şi cele de construcţii spun că vor încheia anul în creştere faţă de 2010. "Deşi după analizele realizate de noi la începutul lui 2011 proiectanţii erau extrem de pesimişti şi se aşteptau la o scădere de 11% a pieţei, acum cifrele arată că de fapt 2011 a fost un an mai bun în proiectare şi construcţii decât s-a preconizat", spune Andrei Spătaru, director general al IBC Focus. Şi poate că veşti bune se vor auzi şi anul viitor, având în vedere că încă mai sunt proiecte de infrastructură, dar şi industriale, care se pregătesc să demareze.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/topul-celor-mai-mari-firme-de-proiectare-9028997
9028997
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.