Studiu: regăsirea spiritului antreprenorial. Românii, optimişti în 2013

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 10 ianuarie 2013 86 afişări

16% dintre românii de la oraş plănuiesc să pornească o afacere în 2013, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă 360insights pentru Business Magazin. Despre anul care tocmai a început jumătate dintre orăşeni cred că va fi mai bun decât 2012, iar în plan personal aşteptările sunt chiar mai mari, pentru că 69% dintre respondenţi sunt optimişti.

Totuşi, chiar dacă 2013 este aşteptat cu speranţa să fie un an mai bun, românii nu sunt lipsiţi de griji. Sănătatea şi situaţia financiară sunt principalele subiecte de care sunt preocupaţi cei mai mulţi respondenţi. Peste jumătate dintre românii din mediul urban (52%) indică grija banilor ca fiind o preocupare primordială, iar aproape unu din cinci (19%) dintre participanţii la studiu fac referire şi la creditele pe care le au, fiind împovăraţi de plata ratelor lunare, arată Manuela Dănilă. Aspectele financiare, fie banii, ratele, pierderea sau păstrarea locului de muncă, sunt o preocupare generală. Tinerii sunt însă mai feriţi de grija ratelor, motivul evident fiind că mai puţini au credite angajate. Cei cu venituri medii şi scăzute se simt mai apăsaţi de lipsa banilor şi plata ratelor.

Principala grijă a participanţilor la studiu este starea de sănătate proprie şi a celor apropiaţi, 54% dintre românii din mediul urban declarând acest lucru. "O preocupare mai mare pentru starea de sănătate este caracteristică celor cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani şi a celor cu venituri scăzute", comentează Dănilă.

Şi siguranţa, în general - acasă, pe stradă sau în oraşul în care trăiesc - apare ca fiind o îngrijorare (25%), în special menţionată de persoanele de peste 55 de ani. "Educaţia se plasează pe următorul loc în clasamentul îngrijorărilor pentru 2013, fiind menţionată de 22% dintre români şi este amintită în principal de tineri, dar şi de părinţii cu copii adolescenţi", completează Manuela Dănilă.

Vise şi nu numai. Când au fost întrebaţi de realizări propuse pentru 2013, românii pun pe listă aceleaşi lucruri care îi îngrijorează cel mai mult: banii şi sănătatea, urmate de siguranţă, educaţie, dar şi aspectele ce ţin de familie, indică studiul. Banii se plasează pe prima poziţie pe lista realizărilor propuse (pentru 51% dintre respondenţi), indiferent de regiune, sex sau vârstă, comentează reprezentanta 360insights. În rândul tinerilor însă, imediat după situaţia financiară, în topul priorităţilor este menţionată educaţia, un subiect care ocupă şi gândurile părinţilor, care se preocupă de realizările copiilor lor.

Aspectele ce ţin de familie - fie că este vorba de căsătorie, un nou copil sau armonia în familie - apar pe lista realizărilor propuse şi mai puţin pe cea a îngrijorărilor. Unul din cinci participanţi la studiu (22%) spune că anul acesta are pe lista realizărilor aspecte legate de viaţa personală, acesta fiind în principal un apanaj al tinerilor cu vârste între 19 şi 34 de ani.

Doar unul din şase români (15%) îndrăznesc să-şi pună pe lista dorinţelor ce s-ar putea materializa în 2013 şi achiziţii importante, precum o casă sau o maşină. Cei mai mulţi dintre cei care au speranţe de acest fel sunt tineri (19-34 de ani), cu educaţie şi venituri medii spre ridicate.

Una peste alta, începutul noului an îi găseşte pe cei mai mulţi dintre noi cu mai multe speranţe decât în ultimii trei-patru ani. Cât de repede se vor spulbera sau confirma visele ţine în egală măsură de factori greu de controlat, cum sunt evoluţia economiei la nivel naţional şi mondial, dar şi de starea individuală a fiecăruia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Studiu,
antreprenorial,
regăsire
/analize/studiu-regasirea-spiritului-antreprenorial-romanii-optimisti-in-2013-10448092
10448092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.