Vara nu e pentru vacanta

Postat la 15 iulie 2008 18 afişări

Pentru piata companiilor financiare nebancare, un segment ce inseamna doar putin peste o zecime din businessul reprezentat de banci, inceputul verii nu a adus vacanta, ci dimpotriva, o efervescenta neobisnuita.

Nici belgienii de la KBC nu au stat prea mult departe, dupa ce au participat la inceputurile procesului de privatizare a BCR, dar au iesit din cursa. Au cumparat Romstal Leasing si brokerul de asigurari Ink la sfarsitul anului 2006, in cadrul unei tranzactii de 70 mil. euro, si si-au diversificat ulterior activitatea. Detin acum si o companie de brokeraj la bursa, KBC Securities, iar in luna martie au lansat si o companie de credite de consum, KBC Consumer Finance, cu o investitie initiala de 12 mil. euro. Fara a exclude o achizitie pe piata asigurarilor sau pe cea bancara in viitor, grupul belgian se concentreaza pentru moment pe nise, fiind interesat si de managementul activelor si de private banking, dupa cum declara in aprilie Andre Bergen, CEO al KBC Group. Pe piata creditelor de consum, unde au facut deja pasul, Willem Hueting, directorul executiv al KBC Consumer Finance in Romania, estima la momentul lansarii ca activitatea lor se va dubla pana in 2011 comparativ cu anul trecut. “Ne dorim sa devenim unul din primii trei jucatori ai pietei”, declara Hueting.

 

Lista miscarilor facute de straini e fara doar si poate mai lunga si aproape ca nu trece o saptamana fara ca in peisaj sa apara o noua companie sau cele deja prezente sa mai lanseze cate o linie de business. Nici nu e greu de inteles, lasand chiar la o parte cifrele si constatand cu ochiul liber ca, in pofida conditiilor mai aspre in care se dau creditele, in sucursale sunt cozi inca. Si, nu in ultimul rand, o explicatie vine chiar din partea bancii centrale, care constata in acelasi raport asupra stabilitatii financiare ca regresul cotei de piata a institutiilor de credit in favoarea celor financiare nebancare poate fi explicata prin regimul prudential mai relaxat ce li s-a aplicat acestora din urma. De altfel, noteaza bancherii centrali, cea mai mare parte a institutiilor financiare nebancare sunt detinute sau finantate de catre institutiile de credit care au incercat sa fructifice absenta unor constrangeri pentru activitatea de creditare. 

 

 


Romania, tablou financiar

Cat conteaza companiile nebancare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
finante,
business
/analize/servicii-financiare/vara-nu-e-pentru-vacanta-2783889
2783889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.