Urmariti cotatia Erste

Postat la 05 februarie 2008 1091 afişări

Cei 6.500 de angajati ai Bancii Comerciale Romane care au decis sa schimbe titlurile BCR cu actiuni Erste au trebuit sa astepte un an de zile ca sa poata vinde - din noiembrie 2007 la bursele din Viena si Praga, iar din 14 februarie si la Bucuresti. A meritat asteptarea?

Ca sa vedem in ce situatie se afla ex-actionarii BCR, am calculat valoarea unui pachet de 1.000 de titluri Erste (6.000 de actiuni BCR). Vanzarea integrala a pachetului in 2006 ar fi adus 39.000 de euro in buzunarele vanzatorului. Transformarea in titluri Erste si valorificarea a jumatate din actiuni ar fi adus 22.950 euro si un pachet de 500 de titluri, care acum pot fi valorificate cu 17.500 euro, de unde rezulta o valoare totala de 40.450 euro. Schimbarea actiunilor BCR in Erste si pastrarea acestora (situatie in care se afla majoritatea salariatilor BCR) duce la o valoare de 35.000 de euro pentru tot pachetul, adica varianta cea mai putin favorabila.

Calculul initial nu a fost gresit pentru actionarii care au pastrat toate titlurile Erste in portofoliu. Daca s-ar fi ocupat de vanzarea acestora prin bursa de la Viena imediat dupa ce termenul de un an a trecut, ar fi putut obtine circa 50.000 de euro pentru acelasi pachet de 1.000 de actiuni. In luna decembrie 2007, cotatia titlurilor Erste a revenit pana la aproximativ 50 de euro, o mare parte a scaderii fiind consemnata in cursul lunii ianuarie 2008.

Actionarii cunoscuti ai bancii austriece, proveniti din randurile salariatilor, cum este fostul director general al BCR Nicolae Danila, au refuzat sa comenteze listarea Erste sau evolutia actiunilor. Deocamdata, salariatii care au ramas cu titluri ale bancii austriece sunt in pierdere fata de posibilitatile anului 2006. Solutia pe care o recomanda majoritatea analistilor si a brokerilor este pastrarea actiunilor in portofoliu pana la revenirea cotatiilor pe un trend pozitiv. Ceea ce pare posibil mai ales in partea a doua a anului.


Cea mai mare privatizare

Passporting pentru Erste

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
banci,
cotatie,
bursa,
valori,
finante
/analize/servicii-financiare/urmariti-cotatia-erste-2364479
2364479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.