Ungaria: cine minte si cand a mintit de fapt?

Postat la 06 iunie 2010 44 afişări

Euro a scazut la minimul ultimilor patru ani, bursa din Budapesta a pierdut peste 3%, forintul a ajuns la minimul ultimului an fata de euro, iar investitorii isi pun iarasi problema cat de sigure sunt activele din toata Europa Centrala si de Est. Si toate acestea de la niste declaratii politice banale de uz intern.

"Discursul apocaliptic al politicienilor Fidesz despre starea groaznica a bugetului e menit sa potoleasca asteptarile electoratului in privinta reducerilor de taxe si sa-i pregateasca pe oameni pentru o serie de masuri dure, ca de pilda taierea unor cheltuieli sociale sau subventii", a comentat pentru Portfolio.huZoltan Torok, analist la Raiffeisen Budapesta. In campanie, Fidesz a promis nu numai facilitati fiscale, dar si cresteri de cheltuieli sociale si subventii, dupa ce fostul guvern Bajnai a redus deficitul la 4% tocmai cu pretul unor ajustari dureroase de cheltuieli care i-au adus in cele din urma iesirea de la putere.

"Tinta de 3,8% deficit ramane posibil de atins numai daca guvernul taie cheltuielile sau creste veniturile. Nu cred ca sunt posibile relaxari fiscale in aceasta situatie", e de parere Zoltan Torok, care insista ca Fidesz are o marja foarte ingusta de actiune, mai ales in perspectiva crizei datoriilor din zona euro. "In climatul actual, pietele financiare nu doar se incrunta cand aud de relaxare fiscala, ci musca de-a dreptul. Asa incat e logic sa mergi mai intai pe calea consolidarii fiscale si doar dupa aceea sa te apuci sa reduci impozite", completeazaGyorgy Barta, analist la CIB Bank Budapesta, care se asteapta in urmatoarea perioada doar la niste reduceri simbolice de impozite, doar cat sa arate electoratului ca Fidesz se tine de cuvant, dar in nici un caz la o micsorare notabila a fiscalitatii.

Una peste alta, ceea ce s-a intamplat cu Ungaria si reactia violenta de pe pietele financiare ofera probabil o lectie buna pentru toti cei care pana acum se repezeau invariabil, la orice stire despre Grecia, sa comenteze "Romania e urmatoarea tara care intra in criza dupa Grecia" sau "De ce nu recunoastem si noi ca am falsificat deficitul?". Sau poate, dimpotriva, vor aparea alte capete infierbantate care vor lauda guvernul Fidesz pentru patriotism, pentru felul cum a prabusit forintul si vor deplange faptul ca la noi nu apar politicieni "curajosi" ca la unguri, sa spuna poporului ca trebuie dat de pamant concomitent si cu FMI si UE, si cu fostele guverne, si cu logica economica minima care spune ca din moment ce sustii ca ai deficitul bugetar mai mare decat il arata datele oficiale, nu poti sa-ti permiti sa micsorezi peste noapte taxe si impozite fiindca asa ai promis in campania electorala, fara sa te preocupi sa reduci imediat deficitul respectiv atunci cand creditorii tai, FMI si UE, iti cer asta.

O delegatie condusa de Christoph Rosenberg, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrala si tarile baltice,vine la Budapestain aceste zile pentru discutii neoficiale cu noul guvern ungar, separat de vizita obisnuita a FMI de evaluare a acordului stand-by, care ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lui iunie. La data de 27 mai, Ungaria era al doilea mare debitor catre FMI, cu 9,25 miliarde de euro de platit, in urma Romaniei (10,01 miliarde) si inaintea Ucrainei (8,48 miliarde), a Pakistanului si a Greciei. Din creditul stand-by total de 12,77 miliarde de euro acordat de FMI in noiembrie 2008 (in acelasi pachet de sustinere financiara la care au participat UE cu 6,5 miliarde de euro si Banca Mondiala cu un miliard), Ungaria mai are dreptul sa traga 3,51 miliarde de euro. Programul de credit se incheie in octombrie 2010, iar Fidesz a anuntat ca doreste sa negocieze un nou program cu institutia financiara.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
fidesz,
orban,
zona euro,
forint,
deficit,
datorie,
grecia
/analize/servicii-financiare/ungaria-cine-minte-si-cand-a-mintit-de-fapt-6300752
6300752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.