Traditional sau unit linked, dilema anului 2010

Postat la 06 aprilie 2010 54 afişări

In lumea asigurarilor, de multe ori, alegerea unei polite cu componenta garantata in defavoarea uneia cu profil investitional si invers nu se bazeaza atat pe calcule financiare detaliate, cat pe chestiuni emotionale, cum ar fi gradul de aplecare spre risc a clientului. Multi au inceput sa caute insa in asigurari nu doar un instrument de protectie, ci si unul de investitie si castig.

Mai mult decat atat, asiguratorii se lupta acum pentru cresterea deductibilitatii fiscale a primei de asigurare, care ar putea oferi ajutor pentru motivarea clientului de a investi intr-un astfel de produs, preluand din impactul social al veniturilor reduse ale populatiei, in special la varsta pensionarii. Este vorba de o deductibilitate de 400 de euro pe an pentru angajat si 400 de euro pentru angajator, in cazul contractelor semnate pentru o perioada de cel putin 10 ani.

Totusi, faptul ca raman asociate ideii de risc poate avea un efect contrar in randul celor fideli produselor traditionale. "In mod normal, produsele de tip unit linked devin din ce in mai putin populare in randul consumatorilor, in conditiile in care pietele financiare sunt volatile - o reactie usor de inteles", admite Shaun Russel, chief commercial officer in cadrul Eureko.

Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Romania, crede ca s-a creat o perceptie falsa asupra produselor unit linked, clientii impartindu-se in doua tabere - cei care vad doar partea goala a paharului si le vad ca pe o investitie cu risc crescut si cei ce umplu paharul prea mult si se asteapta la imbogatiri bruste, asimilandu-le cu investitiile pe piata bursiera. "Nu exista puncte slabe, doar asteptari supraestimate din partea clientului sau incorect prezentate acestuia, intrucat e important sa fie perceputa valoarea produselor cu componenta investitionala pe termen lung."

Unele companii de asigurari au venit cu un atu in plus, reducand taxele pentru asigurarile unit linked. "Am redus taxele de administrare de la 1 ianuarie, iar modificarile sunt aplicabile atat clientilor existenti, cat si celor noi, contribuind la cresterea valorii acestui tip de contract", spune Coman. Semnalele bune mentin insa si o atitudine ponderata - chiar daca vor creste contractele de tip unit linked, mai dureaza pana cand le vor lua locul celor traditionale. "Asigurarile de viata traditionale vor continua sa fie principalul tip de asigurari preferate de consumatori in 2010 datorita componentei de protectie si beneficiilor garantate oferite", crede Shaun Russel. El atrage atentia ca, in acelasi timp, si asigurarile de sanatate vor continua sa detina o pozitie importanta.

Parerea lui Russel se bazeaza pe previziunile potrivit carora, cel mai probabil, vom continua sa simtim efectele crizei in primul semestru al anului, efecte ce se vor reflecta si pe piata asigurarilor de viata. Tendinta ar urma sa se schimbe incepand din a doua jumatate a anului, conducand la o crestere generala a portofoliilor pentru 2010.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/traditional-sau-unit-linked-dilema-anului-2010-5795581
5795581
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.