Toni Iordache, romanul de pe Wall Street: Lumea a evitat colapsul

Postat la 07 septembrie 2009 175 afişări

Toni Iordache, 42 de ani, matematician si finantist, cu o cariera de peste 12 ani in institutii financiare importante – Citibank, Deutsche Bank, JP Morgan sau Fortis, a vazut si trait criza financiara intr-un fotoliu situat in primul rand. A fost adus de criza, in august 2008, inapoi in Romania, dar el si businessul romaneasc au vorbit limbaje diferite: bancile nu s-au dovedit interesate de managementul riscului iar modelele de afaceri s-au dovedit a fi altele decat cele de pe Wall Street.

-Romania cum se vede de acolo? Ce credeti despre modul de actiune al guvernantilor romani? Cum va evolua economia Romaniei?

Prin prisma americanului de rand nu cred ca tara noastra joaca un rol important. In schimb, din punctul meu de vedere, Romania inca prezinta oportunitati interesante. Daca ar fi sa caracterizez pe scurt activitatea guvernului actual, as spune doar ca au "calitatea" de a reactiona cu intarziere si chiar cu ineficienta la criza financiara globala care ne-a atins inevitabil si pe noi. Spre exemplu, imediat dupa alegeri, s-a scurs o perioada indelungata pana cand guvernantii au constientizat magnitudinea recesiunii economice. Daca efectele crizei mondiale s-au facut simtite cu intarziere, tot asa consider si ca iesirea din criza economica va avea loc cu un decalaj de rigoare. Economia noastra inca se confrunta cu probleme majore care nu-si pot gasi rezolvarea imediat.

-Raspunsul Guvernului roman la criza a fost cel adecvat? Dar modul de actiune al sistemului bancar roman a fost cel potrivit?

Chiar daca la inceput oficialii romani excludeau necesitatea unui imprumut de la FMI, in cele din urma s-a luat o decizie inevitabila si fireasca. In schimb parte din fondurile accesate isi vor gasi destinatia in acoperirea cheltuielilor bugetare. Tergivesarea legii salarizarii unice nu face decat sa amane luarea unor masuri logice si absolut necesare de reducere si eficientizare a cheltuielilor cu personalul din sistemul bugetar. Sistemul bancar din Romania a beneficiat in ultimii ani de profituri inimaginabile. Odata cu venirea crizei bancile au fost puse in fata unei situatii critice neprevazuta, se pare, in strategia firmei. In consecinta, reactia bancilor a fost deasemenea tardiva si defensiva, ducand la accentuarea blocajului financiar la nivel national. Chiar daca BNR a venit in ajutorul sistemului bancar prin relaxarea politicii monetare, bancile din Romania au reactionat in principal prin reducerea dobanzilor la depozite si mai putin prin cresterea accesului la credite. In perioada urmatoare, bancile vor inregistra o crestere considerabila a cheltuielilor asociate cu creditele neperformante acordate in perioada de crestere economica 2005-2008. Restructurarea politicilor de creditare va conduce evident la diminuarea veniturilor si implicit la scaderea productivitatii personalului bancar. Inevitabil se va ajunge la o diminuare substantiala a profiturilor si foarte posibil la masuri de concedieri.

-Ce ar trebui sa faca acum investitorii sau antreprenorii romani?

Chiar daca ar suna putin ciudat, pe piata romaneasca de astazi se prezinta destule oportunitati in care investitorii ar putea intra in afaceri interesante la un cost de baza considerabil redus, si aici fac referire la activele aparent devalorizate. Cat despre antreprenorii romani, eu cred ca in primul rand ei trebuie sa pastreze fluxul de lichiditati si accesul intact la finantare. In al doilea rand, vor trebui sa isi coreleze mai eficient productia sau serviciile oferite cu cererea reala din piata.

-Exista sectoare favorabile pentru investitii in Romania? Dar in lume? Care si de ce?

Indubitabil ca exista in Romania cateva sectoare foarte favorabile investitiilor. Dintre acestea as aminti sectorul energetic (in special energia nucleara), infrastructura si transporturile (in special sistemul de drumuri), sistemul de invatamant si sistemul de sanatate. Ultimele doua sunt extrem de importante si pot rezolva multe dintre problemele guvernelor viitoare. Calitatea invatamantului din Romania a scazut ingrijorator de mult in ultimul deceniu. Atat sistemul privat de invatamant cat si cel public ar trebui sa creasca in calitate si ar trebui conectat mai bine la echilibrul cerere-oferta. Romania ar fi putut lua exemplu Irlandei in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a sistemului educational, dar se pare ca nu exista pricepere nici macar in a copia ce au facut altii cu succes. La nivel mondial, se vede simtita nevoie unor investitii masive in sectorul energetic si cel de sanatate. Escaladarea pretului petrolului poate aduce o noua criza globala, si investitiile in surse alternative de energie prezinta o prioritate pentru multe echipe guvernamentale.

-In actualul context economic, Romania are vreun atu, prezinta oportunitati de dezvoltare, asa cum au fost imobiliarele inainte de criza?

Daca piata imobiliara a fost mult sub pretul de echilibru acum 10 ani, in ultimii ani eu consider ca a depasit cu mult nivelul eficient de intalnire a cererii si ofertei. De aceea, oportunitatea s-a transformat in tehnici speculative la nivel national. Prin definitie, investitiile de dezvoltare sunt cele de lunga durata si cu un ritm de crestere in care profiturile apar dupa o perioada naturala. Revenind la intrebarea precedenta eu as vedea planul strategic al Irlandei de la sfarsitul deceniului trecut ca o oportunitate fenomenala si pentru tara noastra. Asta inseamna in linii mari investitii in restructurarea sistemul de invatamant si in dezvoltarea sectorul IT.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
interviu,
toni iordache,
criza,
colaps
/analize/servicii-financiare/toni-iordache-romanul-de-pe-wall-street-lumea-a-evitat-colapsul-4869370
4869370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.