Strainii raman pe pozitii

Postat la 06 martie 2008 29 afişări

In ultima jumatate a anului trecut au inceput sa apara temerile ca investitorii institutionali straini de la Bursa de Valori Bucuresti vor parasi piata din cauza crizei internationale sau, poate, a neincrederii in economia romaneasca. Care este acum perceptia strainilor despre piata de capital de la noi?

Decizia de a nu parasi o piata de capital nu impiedica insa nici un investitor sa isi marcheze profitul sau sa isi stopeze pierderile. Prin raportarile trimestriale ale fondurilor putem vedea operatiunile realizate in perioadele precendente. Julius Baer, cel mai mare fond strain de investitii din Romania, si-a redus investitiile cu aproximativ 50 de milioane de euro in perioada august-octombrie 2007, ajungand la sfarsitul perioadei la o valoare totala de circa 270 de milioane de euro. Principalele vanzari au avut ca obiect actiuni ale SIF, ale BRD-Société Générale si ale Bancii Transilvania.

Fondul american Julius Baer a facut si achizitii in aceeasi perioada, majorandu-si participatiile la Impact Bucuresti, Albalact Alba-Iulia si Biofarm. Pachetul detinut la producatorul de medicamente a fost majorat pana la 5,12% din capitalul social, conform raportarilor din luna ianuarie a acestui an. La Albalact, participatia este de aproape cinci procente, iar la Impact de 11,35% (sub forma de mandatar, adica detinator al actiunilor in numele altor investitori).

Una dintre cele mai mari investitii ale fondului american ramane insa cea de la SNP Petrom, unde detine circa 1% din capitalul social prin intermediul Julius Baer International Equity Fund si Julius Baer International Equity Fund II. Pachetul de actiuni valora in luna iulie a anului trecut aproape 100 de milioane de euro, insa a ajuns la 77,5 milioane de euro la sfarsitul anului si la 63 de milioane in prezent. Practic, pierderea de circa 20% amintita de directoarea East Capital este aplicabila tuturor fondurilor straine de investitii. Acestea se indreapta, prin strategia lor investitionala, catre companii mari si lichide, unde pot achizitiona pachete de actiuni cu valori ridicate si pe care le pot vinde mai usor datorita lichiditatii ridicate.

Dupa valoarea de tranzactionare si free float este evident ca primele titluri care intra in atentia investitorilor mari sunt cele ale SIF-urilor. Teoretic, ponderea actiunilor libere la tranzactionare din total este de 100%, mai ales ca nici un actionar nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social, conform statutului societatilor. La sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut, peste 30% din actiunile SIF-urilor erau detinute de investitori institutionali, iar cea mai mare parte a acestora erau straini, conform declaratiilor lui Petre Szel, presedintele Societatii de Administrare a Investitiilor Muntenia Invest. „La finele anului trecut, ponderea investitorilor institutionali a scazut, dupa informatiile pe care le avem de la Depozitarul Central. Tendinta care in prima parte a lui 2007 era crescatoare s-a inversat, mergand catre o diminuare a participatiilor. Deocamdata depindem prea mult de situatia internationala, nu putem spune ca tendinta s-a modificat intr-o parte sau alta“, a declarat Petre Szel.

Un exemplu de diminuare a participatiilor vine de la Morgan Stanley Asset Management, care a raportat saptamana trecuta operatiunile din ultimul trimestru al anului trecut. Cinci fonduri mutuale administrate de banca americana de investitii si-au lichidat in luna noiembrie 2007 pozitiile deschise la SIF-uri, valoarea totala a vanzarilor fiind de peste 16 milioane de euro. Lichidarea efectuata de fondurile Morgan Stanley este pusa pe seama problemelor pe care banca le avea in SUA, dar nu poate fi exclusa nici strategia investitionala. Conform strategiei utilizate de fondurile de investitii sau de orice tip de investitor, atunci cand identifici o piata in scadere, marchezi profitul sau pierderea si cumperi actiunea la un pret mai ieftin atunci cand trendul se apropie de minime. Astfel se obtin mai multe titluri cu aceeasi suma de bani, iar posibilitatea de crestere din viitor este mult mai mare.

Cotatiile SIF-urilor, si nu numai ale lor, au coborat sub minimele lunii octombrie din luna ianuarie, iar scaderea din primele doua saptamani ale lunii februarie le-a dus chiar mai jos. „Daca investitorii vor vedea ca ne apropiem de intoarcerea trendului, pe fondul unor stiri pozitive interne sau externe, se vor intoarce la cumparare cu banii pe care acum ii tin la banca“, spune Adrian Simionescu, director general al Vienna Investment Trust, care adauga ca „fondurile internationale mari de investitii nici nu au venit inca la noi“. Semnale pozitive au aparut in ultima saptamana, prin nivelul ridicat al ordinelor de cumparare, cu valori ce depasesc capacitatile investitionale ale persoanelor fizice.

„Nu exista o perceptie unitara a Romaniei, fiecare investitor ne vede altfel. O economie buna, cu o pozitionare geografica excelenta; aceste atuuri nu au disparut odata cu aparitia problemelor legate de deficitul de cont si de inflatie, dar trebuie sa avem noi ce sa le dam atunci cand vor sa cumpere“, spune Ioana Vladila, referindu-se la aceeasi problema a unor noi listari la bursa. O intoarcere a tendintei pietei ar aduce din ce in ce mai multi bani la bursa, nu numai din buzunarele investitorilor institutionali straini, dar si din cele ale celor romani, care asteapta confirmarea atingerii cotatiilor minime inainte de a-si redeschide pozitiile. „Ce se intampla in Statele Unite nu afecteaza economia Romaniei, chiar daca nu credem ca piata de capital romaneasca va reusi sa se decoreleze complet de situatia internationala“, sustine Karine Hirn. „Insa cresterea economica a Romaniei trebuie sa se reflecte si in evolutia bursei.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/strainii-raman-pe-pozitii-2435501
2435501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.