Sentimente vs. analize pe Bursa

Postat la 13 septembrie 2009 41 afişări

Evolutia bursei de anul acesta arata ca investitorii cumpara si vand actiuni dupa cum le spune inima, datele rationale din rapoartele de analiza sau indicatorii macroeconomici fiind trecuti in plan secund. Rezultatul este o piata extrem de volatila.

Speculatorii sau investitorii cu orizont scurt de timp au nevoie de "stiri calde" si mai putin de informatii despre companii sau despre indicatorii macroeconomici. In schimb, investitorii de portofoliu, cei carora o scadere de 2% a unei actiuni nu le da palpitatii, au nevoie de date concrete si vizibilitate in piata. Poate de aceea, cei din urma continua sa lipseasca din piata.

Pe o piata emotionala, cat de rational este sa actionezi rational?, se poate intreba un investitor. Criza nu a luat sfarsit, economia nationala nu a iesit din recesiune, PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,7% in al doilea trimestru, finantarea bancara este in continuare inghetata, soldul creditelor restante a crescut cu 7,4% in iulie fata de iunie, piata imobiliara nu s-a oprit din picaj, instabilitatea politica este in crestere. Altfel spus, nu exista niciun motiv de optimism pentru investitorii pe Bursa. Dimpotriva.

Adrian Rotaru, de meserie investitor, spune ca prefera investitiile pe termen mediu. "Nu fac speculatii. Cand am decis sa intru pe actiuni defensive, anticipand o corectie in aceasta toamna, am fost rational, dar nu m-a avantajat acest lucru", afirma Rotaru, care este actionar la Rompetrol si la societati din comert. Nu mai investeste in actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) de patru-cinci ani, pentru ca "nu am incredere in management", si nici in actiunile bancare pentru ca "in urmatoarele luni de zile vor fi puternic afectate de scaderea economica". Anul acesta, indicele BET-FI a crescut cu peste 80%, in timp ce actiunile bancare au raportat aprecieri de 160% in ultimele sase luni, preturile la actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) depasind toate estimarile analistilor.

"Pe termen scurt, bursa este emotionala, insa, privind pe termen lung, devine rationala", spune Pascu. El da ca exemplu faptul ca actiunile SIF-urilor, inainte de declansarea crizei, erau scumpe, dar acest lucru nu i-a impiedicat pe investitori sa fie lacomi si sa continue sa cumpere in 2007. Privind acum in urma, "constatam ca era normal sa urmeze o corectie la cat de supraevaluate erau actiunile. Intotdeauna actiunile sunt fie subevaluate, fie supraevaluate, pretul corect exista doar in teorie", explica Pascu.

"Daca nu ar fi aceste emotii, nu am avea tranzactii la Bursa", crede Rotaru. "Investitorii sunt prizonierii propriilor emotii, crede Pascu. Psihologia financiara incearca sa ofere instrumentele care sa explice comportamentul investitorilor, "sa ofere o directie in amalgamul care este Bursa", adauga Pascu.

Emotivitatea exagerata a pietei locale este motivata si de absenta investitorilor straini si a celor institutionali de talia fondurilor de pensii. Potrivit statisticilor BVB, persoanele fizice rezidente au inregistrat in luna august vanzari nete la Bursa in valoare de 11,3 mil. euro, acestia fiind si cei mai activi de pe piata luna trecuta. De cealalta parte, investitorii straini institutionali au continuat sa acumuleze, achizitiile nete ale actstora ridicandu-se la 10,2 mil. euro in august. Intrarea unor noi investitori straini institutionali in piata ar putea calma apele si ar aduce din nou ratiunea in prim-plan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/sentimente-vs-analize-pe-bursa-4885772
4885772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.