Sase lectii de business de la seful cafenelelor Turabo

Postat la 14 septembrie 2010 639 afişări

Dupa aproape un an in care nu a vrut sa iasa deloc in presa, Tudor Dragomir Niculescu s-a decis sa povesteasca despre ultimele luni de criza si despre ce au insemnat acestea pentru businessul lui. Nu a fost dramatic, dar totul s-a schimbat. Sase concluzii si totodata sase lectii de business despre cum a fost si cum decurge criza pentru cafenelele Turabo si fratii lor mai mici.

3. BACSISURILE AU SCAZUT INAINTEA INCASARILOR

"Mi-am dat seama ca a inceput criza cand a scazut foarte mult bacsisul lasat de clienti si angajatii si-au schimbat comportamentul", spune Niculescu, care a observat ca factura medie din cafenele a scazut in ultimul an cu 10-15%, in schimb bacsisul a devenit din ce in ce mai rar. Asadar, cea mai mare problema pe care o are Niculescu acum nu e scaderea incasarilor, ci furturile angajatilor: "Am schimbat deja jumatate din personal si controlul angajatilor imi ocupa acum jumatate de zi".

4. NUNTILE DEVIN APROAPE UN CORE-BUSINESS

Nici nuntile nu mai merg ca in anii trecuti, cand Tudor Dragomir Niculescu se lansa in aceasta afacere odata cu investitia a peste 1 milion de euro in Turabo Grand Ballroom in Pipera. In 2007 sau 2008, din aproximativ 15.000 de euro - bugetul mediu al unei nunti - cam 25% era profit net pentru Turabo. In 2009 si 2010, bugetul unei nunti a scazut pana la o medie de 9-10.000 de euro, iar scumpirea alimentelor si a altor consumabile a scazut marja de profit pana la mai putin de 10%. Cu toate acestea, Tudor Niculescu continua investitiile in ballroom-uri.

A deschis o a treia sala in complexul din Pipera si a luat 1 milion de euro credit de la BRD (banca unde are deschisa o linie de credit pentru dezvoltarea cafenelelor si alte doua credite care cumuleaza 2,6 milioane de euro) pentru a construi un al doilea centru Turabo Grand Ballroom pe bulevardul Dacia din Capitala. Tudor Niculescu spune ca noul complex va avea doua sali, va fi dezvoltat pe o suprafata de 2.000 de metri patrati si va fi construit de Total Confort, cu care Turabo este deja la al treilea proiect in ultimii ani. "Noile sali de nunti vor fi gata la inceputul lui 2011 si le vom da in folosinta din mai 2011; sper ca volumul generat de cele cinci sali sa conteze cat mai mult in cifra de afaceri a grupului Turabo, care a avut afaceri de 12 milioane de euro anul trecut, dintre care 9 doar din cafenele."

5. "AM CONSTRUIT HOTELUL, DAR NU-L MAI FACEM HOTEL"

Ambitiile lui Tudor Dragomir Niculescu de a adauga brandului Turabo si un boutique hotel dateaza inca din 2007, cand omul de afaceri a cumparat un teren pe Strada Icoanei din Capitala, iar la sfarsitul lui 2008 a inceput constructia. "In 2008, in perioada de crestere economica, ideea unui hotel boutique de cinci stele, unde camera sa poata fi vanduta cu 300 de euro pe noapte se justifica. Acum insa nu se mai justifica", spune Niculescu, care a luat un alt credit, de 1,65 milioane de euro, pentru a construi cladirea cu patru etaje pentru care cauta acum o solutie. Spune ca o va face ori cladire de birouri, ori bloc de apartamente, dar ca hotel nu se mai justifica acum. "Constructia va fi gata in octombrie si provizoriu ii voi pune lacat pana gasesc solutia potrivita. Eu as dori o varianta in care cladirea sa aduca bani pana cand lucrurile isi mai revin si o pot face hotel."

6. OAMENII S-AU SCHIMBAT

"Cred ca este cea mai dureroasa lectie pe care mi-a dat-o criza: oamenii au devenit rai si foarte orientati pentru a trage spuza pe turta lor", spune Niculescu, care isi aminteste ca in urma cu cativa ani facea o cafenea doar "pe cuvantul lui". Acum insa, banii se cer in avans, se cer multe garantii, nimeni nu mai are incredere. Si aproape nici nu e de mirare: si Niculescu are de recuperat 150.000 de euro - parte de la o firma care a facut o petrecere de aproape 50.000 de euro si restul de la cateva persoane fizice care au spus ca nu au "incasat" destul cat sa isi achite nunta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/sase-lectii-de-business-de-la-seful-cafenelelor-turabo-7182094
7182094
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.