România pregăteşte o amplă reformă de relaxare fiscală

Autor: Claudia Medrega Postat la 26 mai 2015 593 afişări

După mai mulţi ani de austeritate şi creşteri de taxe, România pregăteşte o amplă reformă de relaxare fiscală. Propunerile guvernului sunt multe şi nu se ştie dacă vor fi toate aprobate de parlament, respectiv dacă se vor regăsi în codul fiscal republicat. Deocamdată, oamenii de afaceri aşteaptă şi nu îndrăznesc să îşi facă planuri pentru viitor.

România pregăteşte o amplă reformă de relaxare fiscală

Noul pachet fiscal care reduce foarte mult taxele poate determina reinflamarea deficitului bugetar, estimările Consiliului Fiscal şi Comisiei Europene indicând riscul derapajului deficitului bugetar la peste 3% din PIB anul viitor. Prognozele de primăvară ale Comisiei Europene susţin că România se va menţine în 2015 în limita unui deficit bugetar de 1,6% din PIB, dar anul viitor deficitul va exploda la 3,5% din PIB, ca urmare a programului de relaxare fiscală, în primul rând a reducerii TVA, ca nivel general, de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016.

În cadrul setului de recomandări pe care Comisia Europeană le face anual pentru fiecare stat membru, României i s-a recomandat să se menţină în acest an în limita unui deficit structural de 1,25% din PIB şi să reintre în 2016 în limita deficitului structural de 1% din PIB, ceea ce determină, automat, un deficit bugetar mai mic. Dar guvernul mizează pe încasări mai bune ca urmare a unei creşteri economice ce s-ar putea apropia de 4%.

Colectarea veniturilor bugetare a rămas până acum la un nivel modest. România este în continuare ţara europeană cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB, de sub 32%. Toate guvernele din ultimul deceniu au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin îmbunătăţirea colectării taxelor, dar acestea au rămas doar la nivel declarativ.

Comisia Europeană cere guvernului de la Bucureşti să ia măsuri compensatorii astfel încât să aibă siguranţa că România se menţine în limitele convenite ale disciplinei fiscale şi bugetare şi după intrarea în vigoare a programului de relaxare fiscală.

Experţii FMI şi ai Comisiei Europene au început în această lună discuţiile cu autorităţile române pe tema măsurilor de relaxare fiscală incluse în Codul fiscal rescris, una dintre marile incertitudini fiind modalitatea de acoperire a golului de venituri provenit din reducerile de taxe angajate de guvern prin cea mai amplă reformă fiscală. Acordul actual cu finanţatorii interna-ţionali a ajuns în vara anului trecut într-un punct nevralgic, în urma reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, şi a rămas până acum practic „suspendat“. Iar FMI are rezerve şi în legătură cu sustenabilitatea măsurii de diminuare a TVA la alimente, de la 24% la 9%, care urmează să fie aplicată în-ce-pând din vara acestui an. Deficitul bugetar negociat de guvern cu FMI şi CE pentru acest an este de 1,83% din PIB, respectiv de 13 miliarde de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/romania-pregateste-o-ampla-reforma-de-relaxare-fiscala-14335985
14335985
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.