Romani, ocupati Viena!

Postat la 10 iunie 2008 59 afişări

Cum poti sa profiti de cresterea economiei romanesti, dar in acelasi timp sa te protejezi de riscurile de pe piata interna de capital? Cumperi actiuni listate la Viena.

Alta companie importanta listata la Viena este producatorul de otel Voestalpine, a carui notorietate a crescut in Romania dupa stirile potrivit carora ar putea investi 7 miliarde de euro pentru construirea unui combinat siderurgic la Constanta. “Interesul investitorilor pentru piata de capital din Austria a crescut constant, lucru care poate fi foarte usor observat inclusiv din volumele de tranzactionare inregistrate de Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti. In general, interesul investitorilor romani se indreapta catre companii din Austria care au in mod direct sau indirect investitii in Romania, companii cu a caror activitate sunt deja familiarizati”, spune Bogdan Barbieru, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Vanguard, care a lansat la inceputul lui 2007 un serviciu de informare si de tranzactionare online la Bursa din Viena. Printre avantajele tranzactionarii pe piata din Austria, Barbieru considera ca pe primul loc ar fi lichiditatea ridicata, dar si posibilitatea de a efectua operatiuni de arbitraj si posibilitatea de a investi in companii ale caror domenii de activitate lipsesc de pe piata de capital din Romania.

Ideea de a investi la Bursa din Viena pentru a beneficia de cresterea economica din Romania nu este impartasita insa de toti brokerii. “Nu cred ca asta e ratiunea pentru care investitorii romani merg la Bursa din Viena si sunt convins ca doar un procent mic din cei care merg acolo au lucrul acesta in minte. In principiu, daca vrei sa beneficiezi de potentialul de crestere din Romania, poti sa cumperi actiuni de la Bursa de la Bucuresti”, considera Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading din cadrul BCR.

Totusi, Ionescu admite ca exista interes din partea investitorilor romani pentru piata austriaca, motiv pentru care BCR pregateste introducerea unui serviciu care sa ofere clientilor romani posibilitatea sa tranzactioneze la Viena. “Intentionam sa lansam acest serviciu in mai putin de o luna, prin banca-mama (Erste Bank). Cred ca investitorii care se orienteaza spre acest serviciu o fac pentru ca prefera sa nu riste pe leu, dar vor sa beneficieze de potentialul de castig de pe o piata de capital. Ca atare, ei se orienteaza spre pietele externe, iar cea de la Viena le este mai la indemana”, explica Ionescu.

Un alt avantaj al Bursei din Viena este gama mult mai diversa de instrumente financiare tranzactionate, in care intra obligatiuni, drepturi si instrumente futures. Unele dintre acestea exista si pe piata de la Bucuresti, dar aici sunt inca foarte putin lichide. “Principalul avantaj tine de lichiditatea mare pentru fiecare emitent si de multitudinea de instrumente tranzactionate. De asemenea, la Viena beneficiezi de avantajul market-makerilor, care regleaza cursul si atenueaza din oscilatii. E o piata mai matura, mai stabila, cu un sistem de tranzactionare mai performant”, spune Rares Nilas. Pe de alta parte, Viena nu ofera volatilitatea Bursei de la Bucuresti, unde oportunitatile de castig sunt mai mari pentru cei care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari. Potrivit lui Nilas, BT Securities intentioneaza sa introduca si posibilitatea realizarii de tranzactii in marja (cu bani imprumutati de la broker) la Bursa din Viena si sa testeze imprumuturile de actiuni (vanzarea de actiuni imprumutate de la broker, cu obligatia rascumpararii lor din piata la o anumita data), operatiuni care nu se pot realiza deocamdata la Bursa de la Bucuresti.

Chiar daca e o piata mai stabila, trebuie spus totusi ca Bursa din Viena nu a fost ferita de turbulentele de pe pietele internationale, inregistrand o corectie aproape la fel de mare ca si cea de la Bucuresti. Indicele ATX al Bursei din Viena a reusit insa in ultima vreme o revenire spectaculoasa, recuperand pierderea de la inceputul anului, in timp ce indicele BET mai are de recuperat circa 20%.


Ce se poate cumpara la Viena

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
cotatii,
listare,
companii,
Viena
/analize/servicii-financiare/romani-ocupati-viena-2697095
2697095
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.