Război şi pace, varianta SIF

Autor: Roxana Pricop Postat la 01 martie 2013 241 afişări

La doar 35 de ani Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, este la un pas să intre în istoria pieţei de capital drept cel mai influent preşedinte de SIF, după ce a anunţat că vrea să preia indirect controlul asupra SIF Muntenia, societate dezbinată de războiul dintre acţionarii revoluţionari şi administratori. Rămâne de văzut dacă propunerea sa va aduce pacea sau este doar o stratagemă din partea uneia dintre taberele combatante de a obţine victoria finală.

CONSILIUL REPREZENTANŢILOR ACŢIONARILOR (CRA), susţinut de Iaciu şi ales în urma AGA din iulie, a contestat activitatea SAI Muntenia Invest reclamând rezultatele slabe. SIF Muntenia a avut cele mai mici profituri dintre cele cinci SIF-uri în ultimii ani, deşi a vândut pachetul de acţiuni deţinut la BCR contra cash şi acţiuni Erste. O parte a profiturilor din aceste tranzacţii a fost anulată prin creşteri de provizioane. Pe de altă parte, vechii administratori au primit sprijin din partea unor acţionari care au contestat în instanţă alegerile din iulie 2012 şi au obţinut suspendarea numirilor. Astfel că acum nu este foarte clar cine anume conduce SIF Muntenia. Când nimic nu părea să mai aducă un consens între cele două tabere de la SIF Muntenia, intră în scenă Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, care anunţă pe bursă o propunere fără precedent: vrea să cumpere SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia. SIF Banat-Crişana ar urma să preia controlul asupra SAI Muntenia Invest de la Grupul Financiar Muntenia, condus de Gabriel Filimon, aceeaşi persoană care conduce SAI Muntenia Invest şi care poartă un război de gherilă cu grupul de acţionari reprezentaţi de Gheorghe Iaciu.

"Această intenţie este o măsură a vechii conduceri a SIF Muntenia de a se proteja de intenţia de preluare ostilă din partea grupului de acţionari conduşi de Gheorghe Iaciu care deţin împreună 17% din capitalul SIF4. Este o soluţie ingenioasă şi surprinzătoare pentru că un SIF condus de investitori întinde o mână de ajutor vechii conduceri a unui alt SIF", a spus Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital din cadrul BCR. Importanţa acestui eveniment stă în miza extrem de ridicată din spatele acestei tranzacţii care, pentru a se încheia, are nevoie de acordul CNVM şi de cel al Consiliului Concurenţei. Gheorghe Iaciu spune însă că această tranzacţie are nevoie şi de acordul acţionarilor:

ORICE SOLUŢIE ESTE MAI BUNĂ DECÂT SITUAŢIA ACTUALĂ, caracterizată de o stare conflictuală între acţionari şi administratorul SAI Muntenia Invest pentru că acesta nu respectă voinţa acţionarilor. Însă o soluţie reală nu poate să nu ţină cont de voinţa acţionarilor. Nu ar fi normal şi nici corect faţă de acţionari ca administratorul să se schimbe fără a li se cere acordul în prealabil. Astfel că în afară de avizul CNVM şi al Consiliului Concurenţei, această tranzacţie are nevoie de acordul acţionarilor SIF Muntenia." El a mai spus că îl cunoaşte pe omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, al cărui demers de preluare a SAI Muntenia Invest îl descrie ca temerar.

"Nu este un secret că Gabriel Filimon caută soluţii prin care să ignore voinţa acţionarilor. Până la urmă va veni un moment când această tranzacţie va avea nevoie de acordul acţionarilor", a mai spus Iaciu.

Dacă Gabriel Filimon este cel care ar fi încercat obţinerea unui sprijin din partea lui Dragoş Bîlteanu, atunci este greu de crezut că nu ar fi încer-cat şi obţinerea unei garanţii că nu va fi schimbat de la conducerea SAI Muntenia Invest. La 51 de ani, Gabriel Filimon este unul dintre cei mai puternici administratori de SIF. Chiar dacă numele lui nu este la fel de cunoscut ca acelea ale lui Mihai Fercală (preşedintele SIF Transilvania) sau Ioan Cuzman (vicepreşedintel SIF Banat-Crişana), Filimon este în conducerea SIF Muntenia încă de la înfiinţarea acestuia, în 1993, şi îi ştie toate secretele. Destinul SIF Muntenia sub SAI Muntenia Invest este aproape pecetluit pentru că numele administratorului este specificat în actul constitutiv al SIF-ului, iar pentru a-l schimba este necesară o prezenţă de 75% din acţionari, prag extrem de greu de atins pentru că mulţi dintre acţionarii SIF-ului au şi uitat că sunt acţionari. Între timp, cele două tabere aşteaptă ca tranzacţia să primească avizul Consiliul Concurenţei şi al CNVM. Dacă îl va primi, atunci o nouă pagină în istoria pieţei de capital se deschide, nu neapărat cea cu "happy-end", ci o pagină despre întâmplări care ar putea ascuţi şi mai mult lupta investitorilor pentru putere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/razboi-si-pace-varianta-sif-10620712
10620712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.