Primul trimestru la bursă: un pas înainte, doi înapoi

Autor: Roxana Pricop Postat la 16 aprilie 2014 119 afişări

Investitorii de la bursa din Bucureşti au avut puţine motive de bucurie şi de profit în primul trimestru, care s-a încheiat cu scăderi ale principalilor indici bursieri. Au fost însă şi acţiuni care, graţie rezultatelor financiare peste aşteptări, au surprins plăcut investitorii. Speranţele de dezmorţire a unei burse prinse la frontiera conflictului dintre Rusia şi Ucraina se mută în al doilea trimestru, când este programată oferta de privatizare a electrica, estimată la peste 400 milioane de euro.

Primul trimestru la bursă: un pas înainte, doi înapoi

În acest context destul de sumbru, au existat câteva oportunităţi de profit pentru investitorii dispuşi să îşi asume riscuri. Acţiunile producătorului de mase plastice Teraplast (TRP) au crescut cu 7%, acţiunile operatorului reţelei de transport petrol Conpet (COTE) au avansat cu 6,7%, titlurile companiilor de stat Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au crescut cu 5%, respectiv 6%, graţie unor rezultate financiare pe 2013 peste aşteptări care au alimentat speranţele privind dividendele mai mari pe care le vor încasa în acest an investitorii.

Pentru  tot anul 2013, Transgaz a raportat un profit net de 336,9 mil. lei (76,2 mil. euro), mai ridicat cu 2,3% faţă de cel obţinut în 2012, în condiţiile în care majorarea profitului din ultimul trimestru a compensat în întregime pierderea excepţională consemnată de companie în trimestrul al doilea, în valoare de 110,67 mil. lei (25 mil. euro), de pe urma eşecului proiectului Nabucco, la care era acţionar şi în care investise sume importante. Afacerile Transgaz au urcat anul trecut cu 11%, ajungând la 1,48 mld. lei (334 mil. euro).Profitul net în 2013 al Transelectrica a fost de 162,3 milioane de lei (36,8 mil. euro),în creştere de aproape cinci ori faţă de anul anterior.

De asemenea, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 4,5% în primul trimestru, tot graţie unor rezultate financiare bune pe 2013. Profitul net al băncii a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei (85,2 mil. euro), iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei (7,2 mld. euro).

CEL MAI MARE PROFIT DE PE BURSĂ, DAR ŞI DIN ÎNTREAGA ECONOMIE, A FOST RAPORTAT DE PETROM (SNP), COMPANIE CARE A ÎNCHEIAT ANUL 2013 CU UN CÂŞTIG NET DE PESTE UN MILIARD DE EURO. Performanţa companiei petroliere nu s-a văzut însă pe bursă, pentru că acţiunile au scăzut cu 9% în primul trimestru. Analiştii pun evoluţia slabă a acţiunilor Petrom din acest an pe seama faptului că există presiune la vânzare pe acţiunile Petrom. Fondul Proprietatea, care deţine 18,9% din acţiunile Petrom, a anunţat la începutul acestui an că ia în calcul vânzarea unui pachet important la Petrom.

În mai 2013, fondul a mai vândut un pachet de 1% din Petrom, iar la finalul anului trecut BERD şi-a marcat exitul din Petrom prin vânzarea unui pachet de 1,6% din acţiunile companiei. La Fondul Proprietatea, acţiune ce anul trecut a făcut spectacol pe bursă cu un avans de 50%, începutul de an a fost marcat de scăderi. După primele trei luni din an, acţiunile FP au scăzut uşor cu 0,4%.

UN SUFLU NOU PE BURSĂ AR PUTEA VENI ODATĂ CU LISTAREA PERLEI ENERGETICE ELECTRICA, companie cu afaceri de peste 1,8 miliarde de lei de la trei sucursale - Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Nord şi Distribuţie Transilvania Sud. Statul are în plan să vândă pe bursă pachetul majoritar de 51% în luna iunie şi să rămână cu un pachet de 41% din compania care furnizează şi distribuie energie electrică.

Oferta de vânzare a 51% din acţiunile Electrica ar putea strânge peste 400 milioane de euro, pragul reper atins de oferta Romgaz din toamna anului trecut. Cu toate acestea, nici listarea Electrica nu este lipsită de obstacole: externalizarea unor litigii şi administrarea pachetelor minoritare la fostele sale filiale pot lua timp. În plus, dacă contextul de pe pieţele din regiune nu se îmbunătăţeşte, statul ar putea amâna listarea. Din nou.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/primul-trimestru-la-bursa-un-pas-inainte-doi-inapoi-12469401
12469401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.