Ponturi banoase de pe Rasdaq

Postat la 31 martie 2008 24 afişări

Toti investitorii din piata la vedere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se plang de pierderile pe care le-au suferit de la inceputul anului. Scaderile nu au ratat aproape nici un portofoliu. Totusi, se pot gasi actiuni care sa reziste mai bine in aceasta perioada?

Romaero Bucuresti, situata langa aeroportul Baneasa, detine terenuri (aproximativ 30 de hectare) evaluate la 195 de milioane de euro la sfarsitul anului 2006, la care se adauga cladiri ce ridica valoarea activelor societatii la circa 250 de milioane de euro.

Romaero a efectuat majorari de capital anul trecut pentru a putea achita datoriile catre stat si a si scos la vanzare cateva terenuri. Actionarul majoritar, Autoritatea pentru Valorifi carea Activelor Statului (AVAS), cu 52% din actiuni, a organizat la sfarsitul anului trecut o licitatie pentru un teren de 5.800 de metri patrati, cu un pret de pornire de cinci milioane de euro.

Un alt proiect important in care este implicata societatea este dezvoltarea unui centru de afaceri impreuna cu operatorul hotelier Phoenicia Hotels, in valoare de aproape 20 de milioane de euro. In primele sase luni ale anului trecut, cotatia Romaero a crescut cu aproape 350% datorita terenurilor pe care le detine. Anul financiar 2006 a fost incheiat cu pierderi, iar profitul realizat in primul trimestru al 2007 a fost de ordinul zecilor de mii de euro.

Actiunea RORX a atins un maxim de 107 lei anul trecut in iunie, pentru ca pana la sfarsitul anului sa coboare pana la 34 de lei. Anul acesta a recuperat circa 30%, titlul devenind din nou atractiv gratie activelor detinute si valorii mici de piata. La o capitalizare de 75 de milioane de euro in prezent, compania este la circa o treime din valoarea contabila, posibilitatea de crestere fiind foarte mare.

Nu doar societatile care au inregistrat aprecieri de la inceputul anului sunt atractive in acest moment si cu perspective foarte bune. Partea pozitiva a tendintei descendente de pe piata este sporirea posibilitatilor de crestere pe seama nivelului scazut al cotatiilor.

Daca se ia in calcul numai scaderea de 30% cauzata de directia generala a bursei si de o supraevaluare a unei companii la un moment dat, revenirea la sentimente mai bune a investitorilor si ameliorarea datelor financiare ale companiei poate produce la un moment dat rezultate remarcabile.

O actiune supraevaluata in 2007 avea la baza rezultatele financiare din 2006, iar cresterea cifrei de afaceri si a profitului pe parcursul anului trecut poate micsora in timp supraevaluarea anterioara. Un bun exemplu pentru aceasta categorie de companii este Prospectiuni Bucuresti, detinuta de Tender SA in proportie de aproape 72%. Cotatia titlului cu simbolul PRSN a scazut de la 505 lei pana la circa 60 de lei dupa efectuarea unei majorari de capital prin emiterea de titluri gratuite, care a urcat numarul actiunilor de la 1,8 milioane la 21,6 milioane.

Societatea, cu activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica, a anuntat ca intentioneaza sa mai efectueze o majorare de capital, de aceasta data prin aport in numerar al actionarilor. PRSN a scazut de la ultima cotatie a anului trecut cu 53%, circa 38% fi ind depreciere fata de inchiderea primei sedinte din 2008.

Capitalizarea a ajuns astfel la putin peste 100 de milioane de euro, in timp ce rezultatele pentru 2007 arata o crestere a profitului net de 35% fata de anul precedent, pana la 16,2 milioane de euro, in conditiile unei cifre de afaceri in scadere cu 1,6%. Indicatorii fundamentali s-au imbunatatit considerabil, cu un PER situat in jurul valorii de 10 (Price/Earnings Ratio - rata de recuperare a investitiei prin profi turi).

Principalul risc asupra actiunilor Prospectiuni deriva din portofoliul limitat de clienti, mai mult de jumatate din cifra de afaceri provenind de la serviciile prestate catre SNP Petrom si peste 40% de la Romgaz Medias. O modificare a portofoliului de clienti, anuntata de altfel de catre conducerea societatii pentru 2008, ar elimina acest risc, ceea ce inseamna ca perspectivele de apreciere a actiunii sunt mari.

O alta actiune lichida a pietei Rasdaq, categoria a III-a, este Albalact Alba Iulia, simbol ALBZ. Vedeta anului trecut a scazut de la inceputul lui 2008 cu peste 30%, exclusiv pe seama declinului bursei, deoarece sectorul ei de activitate, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, este in crestere.

Din exercitiul financiar aferent 2007 compania nu a anuntat decat cifra de afaceri, care a ajuns pana la 46,3 milioane de euro, cu 51% mai mult decat in anul anterior. Pretul unui titlu ALBZ si perspectivele pozitive au fost observate si de investitorii straini, cea mai recenta achizitie de actiuni fiind cea a fondului RC2 Cyprus Limited, care a cumparat inca 2,63 milioane de titluri, ajungand la o participatie de 11,4% in capitalul social al Albalact.

Societatea este cotata in prezent la aproximativ jumatate din pretul maxim de anul trecut (luand in calcul valoarea de dupa majorarea capitalului social), iar reevaluarea pozitiva a indicatorilor mareste atractivitatea producatorului de lactate.

In cursul anului 2008, Albalact urmareste promovarea in piata principala a BVB, iar Prospectiuni are aceeasi intentie. Alaturi de emitentii prezentati mai sus, pe piata secundara se mai gasesc companii capabile de randamente semnifi cative in 2008.

Este adevarat ca o mare parte a investitorilor care vor reveni in piata se vor indrepta cu precadere catre societatile mari si lichide, devenite la randul lor atractive dupa deprecierile inregistrate de la inceputul anului. O cautare prin sutele de actiuni de pe piata Rasdaq ar putea aduce insa o imbunatatire a profi tului in acest an.

Recomandarea brokerilor este simpla: aplecati urechea la zvonuri, dar cautati si informatiile reale si verificate (inclusiv prin apelarea telefonica a companiilor) si stabiliti daca o actiune sau alta merita achizitionata. Castigurile pot fi surprinzatoare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ponturi-banoase-de-pe-rasdaq-2504737
2504737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.