Poate doar de-o garsoniera

Postat la 01 octombrie 2008 35 afişări

Pentru cei ce au simtit pana acum ca banii pe care ii pot imprumuta de la banca sunt insuficienti ca sa-si cumpere locuinta dorita, octombrie aduce vesti rele - suma maxima accesibila la creditele ipotecare scade si mai mult.

Sterpan considera insa ca aceasta tendinta se va estompa, pe masura ce toate bancile si institutiile financiar-bancare vor lansa noile caracteristici ale produselor si se vor ralia noilor conditii. Scaderea preturilor la apartamente va convinge si ea potentialii clienti sa ia un credit, adauga ea. “Oamenii isi vor reface calculele, li se va diminua suma la care au acces, insa tot vor semna cererea de credit.” O explicatie mai generala tine de mentalitatea de proprietari a romanilor; daca in tarile vestice o mare parte a populatiei locuieste cu chirie (spre exemplu, 55-65% dintre germani sau 17% dintre britanici sunt chiriasi), in Romania oamenii doresc sa fie proprietari, economisesc si isi dedica intreaga viata acestui scop, apreciaza managerul de la Credit Zone.

 

Efortul de a cumpara o locuinta prin credit – un credit ale carui dimensiuni, considerate si pana acum destul de mici prin comparatie cu preturile imobilelor – devine insa acum si mai dificil, pe masura ce suma maxima care poate fi imprumutata se reduce. Anca Bidian, directorul executiv al brokerului de credite Kiwi Finance, apreciaza ca valoarea maxima a unui credit cu garantie ipotecara poate scadea cu pana la 40% dupa aplicarea noului regulament de creditare, in functie de modul cum bancherii aleg sa aplice regulile. Pentru cei ce se gandesc sa ia bani cu imprumut pentru locuinta, concluziile unei analize realizate de consultantii de la Kiwi nu sunt deloc incurajatoare. In functie de valuta imprumutului (euro, dolari si franci elvetieni), calculele Kiwi pentru un venit pe familie de 1.000 de euro evidentiaza o scadere atat de mare a sumelor ce pot fi imprumutate, incat acestea abia ar mai ajunge pentru cumpararea unei garsoniere.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
imprumuturi,
bani,
banca,
locuinta
/analize/servicii-financiare/poate-doar-de-o-garsoniera-3249054
3249054
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.