Piaţa asigurărilor a "aniversat" în 2014 al nouălea an consecutiv de pierderi

Autor: Ioana Matei Postat la 27 decembrie 2014 243 afişări

Piaţa asigurărilor încheie al nouălea an de pierderi consecutive, fiind în continuare dependentă de vânzările de poliţe obligatorii şi de jucătorii regionali. Asigurările au avut însă un an agitat, cu multe scandaluri, restructurări, schimbări de management, dispute între supraveghetor şi jucătorii din piaţă şi reglementări tot mai stricte.

Piaţa asigurărilor a "aniversat" în 2014 al nouălea an consecutiv de pierderi

Astfel, vânzările de poliţe auto obligatorii (RCA) - aflate anul acesta în mijlocul unui scandal privind majorarea tarifelor şi serviciile proaste oferite de asigurători - reprezintă aproape o treime din piaţa locală de asigurări. Companiile de asigurări au subscris în perioada ianuarie-septembrie prime de peste 1,9 miliarde de ei (430 mil. euro), în creştere cu 11%, iar numărul poliţelor încheiate s-a ridicat la aproape 5,4 milioane, potrivit ASF. ASF nu a publicat date agregate privind vânzările de poliţe pe alte clase de asigurare, însă după primele şase luni poliţele Casco aveau un minus de 3%, iar cele property scădeau cu 25%. Printre segmentele care au evoluat bine se numără asigurările de pierdere financiară, asigurările de bunuri şi asigurările de sănătate.

Asigurările de sănătate au fost impulsionate anul acesta de asigurarea celor 20.000 de salariaţi ai Petrom de către Omniasig şi Signal Iduna, pentru care valoarea primei de asigurare este de circa 2,5-3 mil. euro, potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, contractul de circa 1,6 milioane de euro semnat de francezii de la AXA pentru asigurarea angajaţilor Transelectrica (2.200 de angajaţi), chiar înainte ca asigurătorul să decidă să se retragă de pe piaţă, contractul de 5 milioane de euro semnat de BCR Asigurări de Viaţă cu Transgaz (aproape 5.000 de angajaţi), contractele Renault şi Auchan (27.000 de angajaţi) încheiate cu Groupama. Dacă datele ASF arată că piaţa continuă să scadă, cu pierderi nete de 54,25 milioane de lei în primele şase luni ale anului, companiile de brokeraj de asigurări au acumulat un profit de 50,6 milioane de lei pentru această perioadă, cu o creştere de 8,7 puncte procentuale la intermedierile de prime comparativ cu primul semestru din 2013 şi un un grad de intermediere de 55,2%.

În contextul unei pieţe a asigurărilor care nu iese din criză, mai multe companii de asigurări au fost supuse restructurărilor, injecţiilor de capital şi schimbării directorilor generali sau de la nivelul consiliilor directoare. Austriecii de la VIG Insurance Group au implementat un plan dur de restructurare în România care prevede continuarea politicii de majorare a tarifelor pentru poliţele auto, un control mai strict al costurilor şi implementarea unui „task force“ format din experţi austrieci şi locali ai KPMG. KPMG împreună cu ASF au decis că asigurătorul are nevoie de o majorare de capital în valoare de 490 mil. lei până la finalul anului pentru a-şi putea onora plăţile către clienţi şi pentru a satisface nivelul de rezerve. Problemele Astra au condus şi la căderea tranzacţiei de preluare de către companie a AXA Asigurări, care, potrivit unui comunicat transmis recent urmează să fie cumpărată de administratorul independent de fonduri mutuale Certinvest (70% din acţiunile companiei) şi SIF Transilvania (o participaţie de 30%).

În ce priveşte compania BCR Viaţă, austriecii au decis să oprească vânzările de poliţe de tipul employee benefits ca urmare a scandalurilor în care a fost implicat asigurătorul anul trecut. BCR Viaţă a trecut printr-un proces de restructurare în cadrul căruia a renunţat la 600 de agenţi de vânzări şi 100 de colaboratori, compania reuşind astfel să raporteze un profit net de 17 milioane de lei în primele nouă luni comparativ cu o pierdere de 45 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, bulgarii de la Eurohold, care deţin asigurătorul Euroins, au adus 19 milioane de lei la capital de la începutul anului, ca parte a unui angajament privind remedierea problemelor cu plata daunelor pe poliţele auto obligatorii.

Efervescenţa din companiile de asigurări prezente pe piaţa locală s-a reflectat şi în conducerea acestora: grupul american MetLife a numit-o pe Emilia Bunea director general al subsidiarei locale, Metropolitan Life, în locul lui Theodor Alexandrescu, care a condus compania timp de nouă ani şi care a fost promovat CEO al operaţiunilor MetLife din Golful Persic. La Asirom, austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) au decis să pună capăt mandatului de preşedinte al directoratului deţinut de Mariana Diaconescu, funcţie în care se afla de trei ani. Şi austriecii de la Uniqa şi-au schimbat conducerea în acest an.

Potrivit surselor din piaţă, Florin Golovatic, care ocupa poziţia de preşedinte al Uniqa din 2011, şi-a înaintat demisia din funcţia de preşedinte al directoratului la finalul lunii august, iar în locul lui austriecii l-ar fi numit pe Franz Weiler, vicepreşedintele adus în companie în primăvară. Carpatica Asig a anunţat încetarea colaborării cu Ina Crudu, care ocupa funcţia de director general din luna iunie a anului trecut, iar recent, Valentin Ţuca, unul dintre veteranii pieţei de brokeraj în asigurări, a anunţat că va părăsi la jumătatea anului viitor AON, compania de brokeraj specializată pe nişa asigurărilor corporate cu venituri de circa 13 milioane de lei anul trecut, a cărei subsidiară locală o conduce din primăvara lui 2012. 2015 se anunţă a fi un an cel puţin la fel de dinamic, dacă ar fi să luăm în calcul doar planurile ASF: în primul semestru al anului, instituţia va face un audit al pieţei de asigurări pentru a vedea care este necesarul de capital suplimentar pentru companii şi pentru a pregăti astfel piaţa pentru trecerea la standardele de solvabilitate II, obligatorii din ianuarie 2016, care vin cu indicatori mai duri legaţi de capitalul necesar companiilor de asigurări.

Preţul poliţelor de răspundere civilă auto va creşte anul viitor în medie cu 3-5%, în funcţie de inflaţie, iar ASF va prezenta la începutul anului viitor un raport şi soluţiile la decalajele de preţ mari între tineri şi seniori şi ia în calcul şi introducerea unui RCA continuu, astfel încât la achiziţia unei noi poliţe proprietarul maşinii să prezinte şi vechiul RCA, beneficiind în acest caz, eventual, de un bonus. Există în continuare posibilitatea impunerii comisionului de intermediere de până la 10% pentru asigurări.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/piata-asigurarilor-a-aniversat-in-2014-al-noualea-an-consecutiv-de-pierderi-13730788
13730788
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.