Pensiile private facultative devin o ţintă pe termen lung

Autor: Ioana Matei Postat la 15 mai 2015 730 afişări

Contextul economic fragil, o pondere redusă a beneficiilor extrasalariale în remuneraţia angajaţilor, dar şi preferinţa angajaţilor din România pentru tichetele de masă sau decontarea transportului fac din pensiile private facultative o ţintă pe termen lung pentru jucătorii pieţei.

Pensiile private facultative devin o ţintă pe termen lung

Potrivit lui, numărul de angajatori care oferă salariaţilor acest tip de beneficiu va creşte, deoarece pensia facultativă aduce şi o serie de avantaje fiscale importante pentru companie, cum ar fi scutirea contribuţiei de la plata tuturor taxelor salariale şi deductibilitatea din impozitul pe venit în limita maximă de 400 de euro pe an fiscal. „Fiind un instrument de economisire pe termen lung, angajatorii care aleg să-l includă în schema de beneficii oferite angajaţilor devin vectori forma-tori ai culturii planificării viitorului financiar, domeniu pe care românii încă nu îl stăpânesc foarte bine“, potrivit directorului NN Asigurări de Viaţă. Marius Popescu observă şi că deschiderea pentru un astfel de beneficiu extrasalarial este mai mare din partea companiilor multinaţionale care activează în România şi care îl utilizează ca un instrument de recunoaştere a perfor-manţei anumitor categorii de angajaţi sau ca instrument de motivare a angajaţilor care au vechime în companie sau chiar a întregii echipe.

Producătorul de ţigarete JTI, una dintre cele mai mari companii din România după cifra de afaceri din 2013 (cu afaceri cumulate ale celor două entităţi juridice prin care activează de peste 3,2 mi-liarde de lei, potrivit datelor publicate la Mi-nisterul de Finanţe) şi angajatorul a peste 1.000 de persoane, aplică o schemă de beneficii extrasalariale care include asigurarea de viaţă, pensiile private, alocaţia zilnică de masă/tichetele de masă, abonamentele medicale pentru angajaţi şi familiile lor, cât şi o cotă în produse JTI. „Abia în ultimii ani beneficiile au început să conteze mai mult pentru angajaţi, în relaţia cu angajatorul. Cel mai probabil, în viitor, şi piaţa muncii din România va adopta trendurile din zona vest-europeană, iar ponderea beneficiilor în pachetul salarial din România va ajunge la nivelul celei din Germania“, explică Magdalena Porowska, directorul de resurse umane al JTI.

Potrivit directorului de resurse umane, rezultatele sondajelor de opinie reali-zate în cadrul companiei arată că angajaţii preferă mai ales cota în produse JTI, asigurarea de viaţă şi alocaţia zilnică de masă/tichetele de masă. JTI a optat pentru acestea în 2008, printr-un program al NN Asigurări de Viaţă şi Pensii, oferindu-l ca beneficiu tuturor angajaţilor JTI (pe atunci, ING Asigurări de Viaţă şi Pensii) la scurt timp după introducerea acestora în România. „La acel moment, JTI a privit pensiile private din două perspective: ca pe o modalitate de a motiva şi de a reţine angajaţii valoroşi, precum şi din perspectivă socială - asigurarea unui nivel satisfăcător de venit la vârsta pensionării.“ Cel mai recent sondaj de opinie organizat în rândul angajaţilor JTI în 2014 arăta că 86% dintre ei consideră că programul de pensii facultative este un beneficiu important. În prezent, 80% dintre angajaţii înscrişi în programul de pensii private par-ticipă la acestea 
cu contribuţii proprii, iar 20% 
dintre ei beneficiază exclusiv de contribuţia JTI.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/pensiile-private-facultative-devin-o-tinta-pe-termen-lung-14269561
14269561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.