Pensia de stat a devenit o gluma. Romanii vor facultative

Postat la 24 mai 2010 25 afişări

Anul trecut, administratorii fondurilor de pensii erau pesimisti - pe pilonul II se confruntau cu o plafonare a contributiilor, iar pe pilonul III angajatorii spuneau ca nu mai au de unde sa plateasca pentru contributii. Reactia participantilor i-a luat insa prin surprindere - in loc sa scada, numarul celor ce isi platesc contributiile din propriul buzunar a crescut.

Acum, daca dobanzile vor fi impozitate, atractivitatea depozitului ca instrument de plasare a economiilor poate fi pusa la indoiala, mai ales ca primele declaratii din mediul bancar dau de inteles ca sunt sanse mici ca bancile sa creasca dobanda pentru a compensa noul impozit. Inseamna aceasta insa ca banii de saltea se indreapta catre produse de asigurare sau pensii facultative? "Teoretic, asa ar fi logic, insa depozitele, chiar si cu acest impozit, sunt mai comode, banii pot fi scosi oricand, iar ideea de economisire pe termen lung inca nu este impamantenita", spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Fond de Pensii.

Potrivit lui Boboc, nu anul acesta este decisiv in lupta pentru participanti si contributii, ci 2011, cand companiile vor avea bugete noi, poate mai generoase, cu pachete extrasalariale care sa includa si plata contributiilor pentru pensii facultative. Cu alte cuvinte, ar putea reveni principala sursa de crestere - clientii din companii. In aceeasi logica, si clientii individuali ar putea prinde mai multa incredere in siguranta veniturilor, astfel incat sa contracteze singuri o pensie facultativa, pe care sa o plateasca si fara ajutorul angajatorilor.

Termenul mediu si lung, ca perspectiva de cresteri semnificative, este vizat si de Cornelia Coman, de la ING Asigurari de Viata. "Ma astept ca apetitul consumatorilor pentru aceste produse sa creasca pe termen mediu si lung, in contextul scaderii dobanzilor pe piata bancara, dar si al constientizarii beneficiilor oferite de asigurarile de viata si pensiile facultative", declara Coman. In ceea ce priveste pensiile facultative, un beneficiu este legat de faptul ca suma platita este exclusa de la plata impozitului pe venit, intr-o limita maxima de 400 de euro pe an.

Sunt si tari unde sistemul este mai generos cu participantii. In Cehia, spre exemplu, cea mai dezvoltata piata de pensii facultative din regiunea Europei Centrale si de Est, plafonul anual de deducere fiscala este de 8% din salariul brut, adica peste 900 de euro pe an pentru fiecare angajat. Un alt exemplu este Polonia, unde contributiile angajatilor la pensiile facultative sunt scutite complet de impozitul pe venit, iar plafonul de deducere fiscala pentru angajatori este de 7% din salariul brut al angajatului, adica 600 de euro pe an. In Ungaria, contributiile angajatilor sunt scutite in limita a 30% din contributii - peste 400 de euro pe an -, iar contributiile angajatorilor sunt exceptate de la plata impozitului pe venit. In statele Europei Occidentale, deductibilitatea contributiilor virate in sistemul de pensii private facultative este de nivelul miilor de euro anual.

Cele mai recente date ale Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca, la sfarsitul lunii aprilie, circa 196.000 de participanti contribuiau la cele 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 companii. Adica o crestere cu 1,2% fata de martie 2010 si cu 5% fata de decembrie 2009. Pentru 54% dintre participanti, contributiile au fost platite de catre angajatori, 33% au platit singuri contributiile, iar 13% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.

Tot la finele lui aprilie, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 62 de milioane de euro. Randamentele obtinute au fost cel putin multumitoare - fata de o inflatie de 4,5%, fondurile de pensii facultative au inregistrat un randament mediu de 20,5%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
pensii,
facultative,
fonduri
/analize/servicii-financiare/pensia-de-stat-a-devenit-o-gluma-romanii-vor-facultative-6158273
6158273
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.