Pariurile castigatoare la Bursa

Postat la 03 iunie 2008 7 afişări

Pe o piata de capital nervoasa, dominata de speculatori, unii investitori obtin castiguri spectaculoase, iar altii culeg pierderi. Noile vedete nu sunt insa SIF-urile sau bancile, asa cum s-ar astepta unii.

Pariurile castigatoare la Bursa
Chiar daca aceste actiuni au mult de recuperat, dupa scaderile puternice din ultimele luni, absenta unor situatii financiare bune sau a altor date fundamentale pozitive care sa justifice cresterile este periculoasa pentru investitorii care cumpara in aceasta perioada la orice pret. Este de ajuns ca sa apara o stire negativa pentru ca ele sa se prabuseasca din nou.

“Piata a fost plina de speculatori in ultima perioada si era normal sa apara si astfel de cazuri. Investitorii cauta castiguri, sunt nervosi, pentru ca nu s-a mai castigat nimic de mult timp. Rezultatele bune ale unor companii au oferit posibilitati de crestere, pentru prima data in ultimele luni. In cazul altor actiuni insa, cresterea se bazeaza in primul rand pe strategii de tranzactionare speculative”, spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a brokerului IFB Finwest.

Unii brokeri sustin insa ca astfel de cresteri puternice ale cotatiilor nu sunt benefice pentru piata, care inca nu si-a revenit dupa criza prelungita a pietelor financiare internationale. Volumele de tranzactionare inca mici arata ca piata creste mai mult din entuziasm decat din intrari importante de bani noi, sustin unii brokeri.

“Ar fi bine ca speculatorii din piata sa fie dublati si de investitori. In caz contrar, daca se cauta sa se marcheze profitul, vom avea din nou volatilitate in piata”, sustine Adrian Caramiha, unul dintre brokerii cu experienta de la Bursa.

Prezenta inca discreta a investitorilor straini face, de asemenea, ca acest trend sa fie inca firav, fiind suficienta o corectie mai puternica pentru ca entuziasmul sa dispara.

“Cresterile acestea nu sunt bune. Ar fi de preferat sa vedem o perioada mai lunga de acumulare. Daca piata creste puternic intr-o perioada scurta, investitorii straini nu se vor mai apropia de ea. Ba mai mult, s-ar putea sa-i vedem la vanzare”, explica Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Pe de alta parte, unii brokeri si investitori spun ca piata a suferit destul si ca revenirea este din ce in ce mai apropiata, mai ales ca investitorii care mai sunt acum in piata au rezerve de numerar. “Aceste cresteri rapide ale unor actiuni arata ca piata incepe sa-si revina. Investitorii cauta intai castigurile usoare, companiile subevaluate care pot creste rapid. Apoi revin la companiile mari”, crede Octavian Dragolea. El mai spune ca tot mai multi investitori au invatat din experienta nefericita din vara anului trecut, cand dupa cresteri spectaculoase, in special pe piata RASDAQ, multi investitori au ramas blocati cu actiuni in portofoliu cumparate la preturi maxime, inregistrand pierderi care au depasit in unele cazuri 50% din sumele investite. “Investitorii incep sa evalueze. Nu se rezuma doar la cat au scazut anumite actiuni si cauta sectoare cu ritm de dezvoltare bun, cum sunt infrastructura, constructiile, energia sau agricultura, care e acum pe buzele tuturor”, explica Dragolea.

Mai mult sau mai putin justificate, cresterile de la Bursa din ultimele saptamani le arata investitorilor pentru prima data in acest an ca la Bursa se pot obtine din nou castiguri intr-o zi cat intr-un an la banca si nu doar pierderi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
investitori,
capital,
SIF,
banci
/analize/servicii-financiare/pariurile-castigatoare-la-bursa-2683002
2683002
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.