Pariati pe euro! De ce nu?

Postat la 20 mai 2010 23 afişări

Dupa ce euro a atins minimul pe patru ani in raport cu dolarul, cei mai multi investitori si analisti continua sa prevada caderea monedei europene si un deznodamant nefericit pentru zona euro. Altii prefera sa parieze insa contra curentului.

"Deprecierea euro e o veste foarte buna pentru regiune", pentru ca restul economiei mondiale se redreseaza, spune Charles Wyplosz, sef al Centrului pentru Studii Monetare si Bancare de la Geneva. "Va fi un impuls binevenit care va salva eurozona de recesiune", adauga el, considerand o valoare corecta pe termen lung de 1,10-1,20 dolari/euro, nu fara "puseuri" ale pietelor de natura sa impinga moneda in jos.

Evaluarea lui Wyplosz e impartasita si de analisti de la UBS, Danske Bank, RBS si Bank of America Merrill Lynch, care vad un curs de 1,15-1,26 pana la sfarsitul anului, in timp ce BNP Paribas considera ca moneda europeana va ajunge sub paritatea cu dolarul in primul trimestru din 2011.

In fond, valoarea actuala a euro e mai sus decat media saptamanala de 1,1833 de la introducerea monedei, in 1999. Recordul negativ de pana acum a fost atins in octombrie 2000 (0,8272 dolari), iar varful in iulie 2008 (1,6038).

Mai mult, acum e o ocazie excelenta pentru cumparat actiuni europene, intrucat profiturile companiilor europene nu depind de performanta de ansamblu a zonei euro, ci de cresterea economiei globale, sustine Ronan Carr, analist la Morgan Stanley.

Circa 40% din veniturile companiilor europene vin din afara Europei, din zone unde criza nu actioneaza, afirma analistul, indicand si cele mai bine situate sectoare: energia, utilitatile, echipamentele medicale, semiconductoarele, serviciile de consum. "Sunt zone ale Europei care vor cunoaste o a doua faza a crizei, din cauza masurilor de austeritate, dar credem ca faza de corectie a pietei a trecut."

Carr a calculat ca in cursul altor crize financiare, in special in 1987 si 1998, piata a cazut cu 31-35% intr-un interval de 36-80 de zile, iar dupa 6-12 luni de la sfarsitul corectiei, a reinceput sa urce cu 17-27%. Iar "recenta perioada de vanzare" a activelor legate de euro a fost mai scurta, dar similara in amploare cu media corectiilor de pana acum.

David Kelly, chief market strategist la JPMorgan Funds, priveste cu calm decizia Germaniei de a interzice practica de "naked short selling", recunoscand ca "intr-o astfel de situatie, europenii trebuie sa-si protejeze datoriile si bancile si fac un lucru rezonabil". In acelasi timp, atata vreme cat statele zonei euro "n-au probleme cu inflatia", deprecierea euro le va sustine exporturile.

In fine, parerea lui Lee Eugene Munson, director de investitii la firma de administrare de active Portfolio Asset Management, e ca moneda europeana poate incepe de-acum sa creasca, pe motiv ca exista deja prea multi investitori care au pariat pe caderea euro, in baza unei temeri "mult prea exagerate" ca zona euro se va destrama - asa incat de-acum n-ar mai fi posibil decat reversul. "95% din speculatori au deja pozitii short pe euro si long pe dolar, asa incat aceasta situatie poate incepe oricand sa se schimbe", afirma Munson, indicand ca tinta de pret pentru perioada urmatoare 1,25-1,30 dolari/euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
merkel,
obligatiuni,
juncker
/analize/servicii-financiare/pariati-pe-euro-de-ce-nu-6138772
6138772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.