Optimism pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Autor: Ioana David Postat la 08 februarie 2013 224 afişări

,,În contextul atenuării crizei europene credem că investitorii vor reîncepe să tatoneze piaţa românească", spune Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi pentru fuziuni şi achiziţii. Ea sintetizează în acest fel sentimentul care există printre investitorii din piaţa de m&a (mergers & acquisitions) la început de an, caracterizat de optimism.

"Există elemente care determină o abordare diferenţiată a pieţei în regiune, de la ţară la ţară, între acestea ritmul de creştere economică, stabilitatea macroeconomică, socială şi legislativă, cuantumul investiţiilor atrase fiind aspecte esenţiale care influenţează apetitul imediat de investiţie al acestor actori. Privind din această perspectivă, România se poziţionează bine prin comparaţie cu ţările din regiune. Deşi există cazuri în care evoluţia economică a fost şi este mai interesantă pentru alte ţări, ca de exemplu Polonia, potenţialul de creştere a afacerilor din România este încă suficient de mare încât să acţioneze ca un factor de atragere a investitorilor, cumpărătorilor", a mai spus Atanasiu.

În acelaşi context, Bogdan Stoica, partener în cadrul firmei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, unul dintre cei mai activi consultanţi în aria juridică în fuziuni şi achiziţii, este de părere că România o să fie în pas cu regiunea în piaţa de fuziuni şi achiziţii. El se aşteaptă anul acesta la tranzacţii în retail, materiale de construcţii, IT, energie.

"Cred că investitorii cu o prezenţă locală sunt în 2013 mai liniştiţi şi mai încrezători decât în 2012. Pe de altă parte, sentimentul de incertitudine continuă să domine investitorii fără o prezenţă locală permanentă. E oarecum firesc, dat fiind că nici la nivel internaţional nu se poate spune că a trecut criza. Acesta este şi motivul pentru care cred că principalii actori ai pieţei achiziţiilor vor continua să fie şi în 2013 tot investitorii deja prezenţi, direct sau indirect în România, în mod esenţial strategici", a spus Bogdan Stoica.

La rândul său, Hein van Dam, partner in charge al Deloitte Financial Advisory Services, spune că aspectele macroeconomice rămân "o provocare", dar este de părere că piaţa de fuziuni şi achiziţii va beneficia de vânzările de active care nu reprezintă core business şi de consolidarea activităţii interne. Iar în ceea ce priveşte sentimentul investitorilor faţă de România, afirmă că este vorba despre un optimism precaut.

În 2012, multe tranzacţii au eşuat, fie între investitori privaţi, fie privatizări. Anul acesta ar putea aduce finalizarea mai multor preluări în zona privată, însă marele semn de întrebare este dacă privatizările vor merge în sfârşit înainte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Optimism,
achiziţii,
fuziuni
/analize/servicii-financiare/optimism-pe-piata-de-fuziuni-si-achizitii-10550756
10550756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.