Opriti leul

Postat la 14 octombrie 2008 8 afişări

Deprecierea leului pana la un curs de aproape 4 lei/euro a produs un adevarat soc, deschizand calea pentru prognoze tot mai sumbre. Cand si unde se va opri caderea leului sunt intrebarile ce stau acum pe buzele tuturor care au luat credite in valuta.

 

Incertitudinile din urmatoarea perioada (referitoare la aceste decizii de crestere a salariiilor, dar si la hotararile consiliului de administratie al BNR din 30 octombrie, cand are loc urmatoarea sedinta) ii fac pe analistii bancii austriece sa-si pastreze pentru moment prognoza de 3,6 lei/euro pentru sfarsitul anului. Dumitru admite totusi ca prognoza va fi revizuita, “probabil pentru un curs de 3,7-3,75 lei/euro pentru finele anului”. Una dintre asteptarile pe care le au bancherii de la urmatoarea sedinta a BNR este ca bancherii centrali sa slabeasca “surubul” rezervelor minime obligatorii – rezerve pe care toate bancile sunt obligate sa le constituie la BNR pentru pasivele detinute. Daca nivelul rezervelor - fixat in prezent de 40% pentru valuta si 20% pentru lei - se reduce, atunci scade si presiunea pe leu, crede Dumitru, ca si efortul bancilor de a obtine finantare, in conditiile in care sursele externe sunt mult mai dificil de atras si mai scumpe.

 

In privinta dobanzii de referinta, parerile sunt aproape unitare: o scadere nu isi are locul in acest moment. Prima reducere a dobanzii de politica monetara ar putea veni cel mai devreme in a doua jumatate a anului viitor, estimeaza analistii UniCredit Group in cel mai recent studiu asupra economiilor din Europa Centrala si de Est, publicat saptamana trecuta. In ultimul an, BNR a majorat dobanda de politica monetara de sapte ori, pana la nivelul actual de 10,25%, din cauza ingrijorarilor cu privire la cresterea accelerata a inflatiei si la supraincalzirea economiei. Perspectiva cresterii economice s-a schimbat insa acum: chiar daca vom continua sa avem rate de crestere pozitive (“un lucru remarcabil in Europa, unde marile puteri economice se lupta cu recesiunea”, dupa cum spune Radu Craciun), anul viitor va aduce o incetinire sensibila a cresterii PIB. “Nu m-as mira sa ajungem la un ritm de crestere de 2-3,5%”, afirma sceptic Dragos Cabat; in cea mai mare parte, estimarile facute de analisti se plaseaza insa in jurul valorilor de 4-5%. In aceste conditii, cum spune Radu Craciun, “marea provocare va fi ca publicul, oamenii de afaceri, consumatorii sa treaca de la un model de gandire de crestere economica permanenta si pe toate liniile la unul mai moderat”. 

 


Efecte pe toata linia

 

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
economie,
moneda,
curs,
depreciere,
leu
/analize/servicii-financiare/opriti-leul-3309906
3309906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.