Miracol de doua zile

Postat la 09 septembrie 2008 12 afişări

Primele doua zile din septembrie au adus cea mai spectaculoasa crestere a actiunilor SIF din ultimul an: peste 12%. Minunea nu a tinut insa decat doua zile, iar scaderile au pus din nou stapanire pe Bursa de la Bucuresti.

Desi la nivelul capitalizarii piata de capital romaneasca se poate compara cu altele din regiune, nu acelasi lucru se poate spune si despre lichiditate, si aici conducerea Bursei crede ca de vina este free-float-ul (numarul de actiuni disponibile la tranzactionare) foarte mic al companiilor listate in comparatie cu cel al altor emitenti de pe pietele vecine, care conduce automat la o lipsa a investitorilor de calibru. In ultimele trei luni, de exemplu, tranzactiile zilnice de la Bursa au depasit rar pragul de 10 milioane de euro, ceea ce ar insemna ca un fond care ar vrea sa investeasca in acest moment 50 sau 100 de milioane de euro nu ar putea sa o faca fara a duce piata mult in sus. Aceasta nu ar fi neaparat un lucru rau pentru investitorii pe care intrarea unui astfel de fond i-ar gasi in piata.

 

Totusi, brokerii spun ca investitorii straini nu se grabesc sa revina acum pe piata romaneasca.

 

“Rezultatele macroeconomice anuntate pe primul semestru si scaderea pretului titeiului la nivel mondial pot crea o conjunctura favorabila. Pana la revenirea investitorilor la Bursa mai e insa drum lung”, crede Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities.

 

Acesta este si motivul pentru care actorii din piata incearca sa promoveze masuri mai energice care sa reaprinda interesul investitorilor fata de Bursa. Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, este de parere ca CNVM ar trebui sa urmeze politica BVB de reducere a comisioanelor, in sensul reducerii comisioanelor care revin institutiei din tranzactionarea pe piata, in conditiile in care in acest moment ele au o pondere de circa 40% din costul de tranzactionare.

 

“Statul poate face multe lucruri pentru atragerea investitorilor la Bursa. Poate sa reduca impozitul pe profit al companiilor listate, cu 2-3%, cum este cazul Greciei, sa reduca impozitul pe venit al populatiei care investeste la Bursa, politica promovata de americani, sau sa impuna fondurilor de pensii sa investeasca doar pe bursa proprie, ca in cazul polonezilor”, sustine el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
actiuni,
SIF,
scadere,
BVB
/analize/servicii-financiare/miracol-de-doua-zile-3161089
3161089
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.