Managerul de care depind pensiile a aproape două milioane de români

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 19 martie 2014 601 afişări

Pensiile a 1,8 milioane de români depind de Raluca Ţintoiu, care a preluat în urmă cu şase luni conducerea ING Pensii. La 38 de ani, ea are o experienţă de peste 15 ani şi povesteşte de ce a ales să facă schimbări în carieră, depăşindu-şi zona de confort.

Managerul de care depind pensiile a aproape două milioane de români

SCHIMBAREA PE CARE A ALES-O ÎN SEPTEMBRIE 2013 NU ESTE ÎNSĂ UNA RADICALĂ. „Activitatea în zona pensiilor private este în mare măsură complementară cu ceea ce am făcut în trecut, dar a venit şi cu provocări noi.„ Tot ea detaliază: consultanţa pentru pieţe de capital se adresează de fapt din altă perspectiva aceluiaşi domeniu ca zona de investiţii a unui administrator de fond de pensii, iar cunoştinţele tehnice necesare sunt în mare parte comune.

Pe de altă parte, activitatea unui administrator privat de pensii are şi o componentă profund socială, „prin prisma rolului extrem de important pe care sistemul de pensii administrate privat îl are în demersul românilor de a-şi construi un viitor mai bun, aceasta fiind şi zona pe care plănuiesc să îmi concentrez în principal atenţia„.

Una din dificultăţile actualei poziţii este strâns legată de nivelul de cunoaştere al publicului în privinţa beneficiilor sistemului de pensii private şi, nu în ultimul rând, de responsabilizare a românilor faţă de propriul viitor financiar, adaugă Raluca Ţintoiu. „În plus, aş trece pe lista «provocărilor» şi dorinţa noastră de a ne implica mai mult în finanţarea economiei reale.„ Fondurile de pensii reprezintă deja una dintre cele mai importante clase de investitori instituţionali pe piaţa de capital locală.

Anul 2013 a fost foarte bun din aceasta perspectivă, volumul fără precedent de acţiuni şi (într-o mai mică măsură) obligaţiuni oferite pe piaţă au permis companiei să investească aproximativ 95% din active local. „Ne dorim ca 2014 să continue pe aceeaşi linie şi chiar să depăşească nivelul anului 2013.„ Concret, ING Pensii a investit anul trecut 223 milioane de lei în privatizările prin piaţa de capital pentru companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica.

Compania a cărei conducere a preluat-o anul trecut are acum aproximativ 200 de angajaţi iar fondul administrat, ING Pensii, aproape 1,8 milioane de participanţi, dintre care 97% au plătit cel puţin o contribuţie de la începutul colectării în sistem, conform informaţiilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform calculelor ING, pe baza statisticilor ASF, de la lansare, în mai 2008, şi până la finalul anului 2013, fondul de pensii obligatorii al ING a obţinut o performanţă anualizată de 12,03%, comparativ cu media anualizată a tuturor fondurilor din piaţă, de 11,51%. La sfârşitul lui 2013, fondul de pensii administrat privat ING deţinea active nete de 5,24 miliarde de lei, în creştere cu 43% faţă de nivelul înregistrat la finele lui 2012. Astfel, cota de piaţă a ING Pensii la sfârşitul lui 2013, în funcţie de active, era de circa 37,6% din piaţa pensiilor private obligatorii, conform ASF.

În prezent, Raluca Ţintoiu urmează cursurile London Business School. Or cerinţele unei asemenea instituţii nu sunt deloc lejere, mai ales că poziţia de CEO nu-i lasă prea mult timp liber pentru studii. Dar toate barierele pe care le-a depăşit nu i-au adus niciun regret. „Cariera presupune în general sacrificii, iar zona de investment banking, în care am petrecut cei mai mulţi ani, e foarte intensă; ziua de lucru ajunge des la 12 ore şi chiar mai mult.„ În aceste condiţii, a trebuit de multe ori să lase pe planul doi familia şi alte interese. „Sacrificiile au venit însă

împreună cu satisfacţii profesionale, deci nu pot să le cataloghez ca regrete.„

ÎN OPINIA EI, MEDIUL DE AFACERI PARE A FI ÎNCĂ PUTERNIC DOMINAT DE BĂRBAŢI. „Viziunea tradiţională (sau tradiţionalistă) este că femeile au responsabilităţi mai mari în familie care nu le permit să se dedice afacerilor. În parte e chiar adevărat, ştiu multe femei extrem de competente care s-au decis să nu ţintească poziţii de top pentru a se dedica familiei; asta explică diferenţa din statistici măcar parţial„, argumentează Raluca Ţintoiu. Ea adaugă însă că intervine uneori şi un clişeu când sunt evaluaţi candidaţi pentru poziţii de management, începând chiar de la nivelul de middle management.

„Adevărul este însă că în afaceri contează rezultatele, iar pentru obţinerea lor sunt importante calităţi precum determinarea, perseverenţa, viziunea strategică şi spiritul antreprenorial. Multe din femeile care au azi poziţii de conducere le demonstrează zi de zi, prin urmare sunt convinsă că raportul de forţe va continua să se schimbe în favoarea femeilor şi împotriva clişeelor.„

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/managerul-de-care-depind-pensiile-a-aproape-doua-milioane-de-romani-12287982
12287982
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.