Manager peste 4 miliarde de euro: Grzegorz Konieczny de la Fondul Proprietatea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 mai 2011 252 afişări

Cand vor creste actiunile Fondului Proprietatea? Nu va uitati la bursa ca la un cazinou, un instrument de castig pe termen scurt, ci la o investitie pe termen lung, raspunde Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea si vicepresedintele executiv al Franklin Templeton, invitat saptamana trecuta la evenimentul "MEET THE CEO" organizat de BUSINESS Magazin. Aceeasi e si strategia pe care administratorul Fondului, Franklin Templeton, o aplica in Romania.

O alta parghie de crestere a valorii este rascumpararea actiunilor Fondului de pe piata: un nou program de rascumparare a fost initiat la 11 mai, tocmai pentru a opri scaderea pretului FP ca efect al faptului ca statul a deblocat in aceste zile conversia in actiuni a titlurilor de despagubire (ceea ce inseamna actiuni noi aruncate pe piata). "Activarea programului de rascumparare nu e o surpriza, tinand cont de presiunea de vanzare indusa de stirile ca 10% din capitalul social va intra pe piata, ca rezultat al conversiei in actiuni a titlurilor de despagubire", apreciaza Mihai Caruntu, analist al BCR/Erste. Pretul de 0,5352 lei/actiune, la care FP a rascumparat 1,5 milioane de actiuni, il face pe analist sa estimeze ca pretul actiunilor, in ciuda presiunilor de vanzare, nu se va stabiliza sub 0,5 lei.

Pe de alta parte, Franklin Templeton a ales de curand sa investeasca la companii listate la Bursa din New York. "Este o surpriza, daca ne amintim de angajamentul Franklin Templeton, dinainte de listare, de a investi numai in companii romanesti sau straine cu expunere mare pe piata romaneasca", considera Mihai Caruntu. "Lichiditatea extrem de scazuta a pietei interne de capital este singura explicatie pentru care Franklin Templeton si-a schimbat viziunea intr-o perioada atat de scurta." Si tot analistii BCR/Erste, intr-un raport separat asupra Fondului Proprietatea, apreciau la momentul listarii, la finele lui ianuarie, ca "plafonul vizat de 1 leu/actiune este corect din punctul de vedere al fundamentelor, dar e dificil de realizat pe termen mediu sau lung un pret mult peste acest nivel daca principalele companii nelistate, ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica ori Romgaz, nu sunt aduse la cota Bursei. Acesta este in esenta obiectivul principal al Franklin Templeton pe durata mandatului sau initial de patru ani".

Analistii, care aveau atunci o tinta de pret de 0,72 lei, afirmau ca orice astfel de semn al statului in favoarea companiilor strategice din portofoliul Fondului va sustine pretul, in timp ce "dorinta investitorilor care au cumparat actiuni de pe piata neoficiala de a-si marca profiturile va limita potentialul de apreciere a actiunilor FP, cel putin pe termen scurt".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/manager-peste-4-miliarde-de-euro-grzegorz-konieczny-de-la-fondul-proprietatea-8277345
8277345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.