Lupta de un sfert de secol a Băncii Naţionale cu inflaţia: de la aproape 300% pe an, a coborât la mai puţin de 1%

Autor: Claudia Medrega Postat la 22 februarie 2015 855 afişări

După ce s-a luptat aproape un sfert de secol cu preţurile prea mari, BNR poate să ajungă în situaţia paradoxală de a încerca să evite deflaţia, care planează ameninţător asupra întregii Europe.

Relaxarea politicii monetare va continua, după cum a indicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. ”Mai există câmp de reducere a dobânzii-cheie. La nivelurile actuale ale inflaţiei şi prognoza pentru sfârşitul anului nu pot să neg că nu ar fi spaţiu de reducere a dobânzii-cheie„. În ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii (RMO), care staţionează din toamna anului trecut la 10% la lei şi 14% la valută, guvernatorul BNR a afirmat că impactul reducerii este analizat cu atenţie având în vedere că acestea sunt ”un instrument puternic„. Ajustarea RMO ar urma să continue în primăvară-vară. Împrumuturile în monedă naţională şi-au accelerat ritmul anual de creştere în termeni reali, în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei, favorizată inclusiv de relaxarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară.

Analiştii anticipează ajustarea dobânzii-cheie în 2015 până la 2% şi continuarea procesului de diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută. România are în continuare o rată a dobânzii de politică monetară real pozitivă (diferenţa dintre dobânda-cheie şi rata inflaţiei). BNR a ajustat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%, şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

Care sunt ameninţările asupra inflaţiei în 2015? Continuarea procesului de reducere a expunerilor băncilor-mamă faţă de subsidiarele din România, escaladarea conflictului Rusia-Ucraina, situaţia din Grecia şi divergenţa accentuată dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii pot afecta percepţia investitorilor şi pot determina fluctuaţii ascendente sau descendente mai ample ale inflaţiei şi ale cursului de schimb al leului, în viziunea BNR.

”În ceea ce priveşte fluxurile de capital, consider că incertitudinile ridicate vor împinge inflaţia în sus. Volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente apare în contextul reamplificării tensiunilor geopolitice, al continuării procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar, precum şi al potenţialei accentuări a divergenţei dintre conduitele politicii monetare ale principalelor bănci centrale din lume„, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR aduce în discuţie în raportul de inflaţie creşterea incertitudinilor, generată de tendinţa recentă de escaladare a conflictului Rusia - Ucraina şi de situaţia din Grecia. Relevante în continuare sunt riscurile unei potenţiale accentuări a divergenţei dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii (în special Fed şi BCE), precum şi ale continuării procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar, ce pot avea drept consecinţă posibile retrageri ale capitalurilor din regiune.

”Cele mai relevante incertitudini şi riscuri mixte la adresa evoluţiei viitoare a inflaţiei continuă să fie generate de mediul extern, surse importante ale acestora fiind conflictul din Ucraina şi implicaţiile sale, situaţia din Grecia, precum şi divergenţa accentuată dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii, care, prin potenţialele efecte exercitate asupra apetitului global pentru risc, dar, posibil, şi asupra percepţiei investitorilor în ceea ce priveşte riscul asociat economiei şi pieţei financiare româneşti, pot induce fluctuaţii ascendente/descendente mai ample ale cursului de schimb al leului, implicit abateri - în dublu sens - ale acestuia, dar şi ale inflaţei, de la coordonatele anticipate„, se arată în raportul trimestrial asupra inflaţiei.

BNR consideră că riscurile asociate dezintermedierii din sistemul bancar par a fi ”în atenuare„, având în vedere atât rezultatele relativ favorabile ale evaluării cuprinzătoare a băncilor comerciale încheiate la finele anului trecut de BCE, cât şi relaxarea constrângerilor de lichiditate cu care se confruntă acestea, pe fondul implementării programului extins de achiziţionare de active adoptat recent de aceeaşi instituţie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/analize/servicii-financiare/lupta-de-un-sfert-de-secol-a-bancii-nationale-cu-inflatia-de-la-aproape-300-pe-an-a-coborat-la-mai-putin-de-1-13862401
13862401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.