Leasingul este cel mai afectat domeniu din tara dupa anul crizei

Postat la 17 noiembrie 2009 39 afişări

Pentru firmele de leasing, anul 2009 a depasit cele mai pesimiste asteptari, iar bilantul primelor noua luni arata ca vorbim probabil despre cel mai afectat domeniu din tara. Cei care pana anul acesta au trait pe picior mare nici nu indraznesc sa se gandeasca la o revenire a afacerilor. In cel mai bun caz, doar la o temperare a scaderilor.

Nu trebuie sa uitam insa ca acestea raman piete care in anii trecuta au avut cresteri uluitoare, in unele cazuri, chiar dublari ale valorilor. Din acest motiv, chiar si cu scaderi care se apropie de 80%, anul 2009 nu va fi cel mai rau pentru companiile de leasing care au putut, pana la urma, sa supravietuiasca din rezervele acumulate in anii trecuti. Mai greu de ramas in picioare le va fi anul viitor si chiar in 2011, pentru ca vor trebui sa reinceapa sa acumuleze bani si sa atraga noi clienti. Ceea ce va fi, probabil, destul de greu, in conditiile in care nu se preconizeaza o crestere brusca a nivelului de trai sau a puterii de cumparare, in special in cazul clientilor individuali traditionali ai bunurilor cumparate in leasing. Boloux a atras insa atentia asupra faptului ca finantarile pe retail au inceput sa fie afectate inca de acum doi ani, odata cu introducerea taxei de poluare sau cu limitarea creditarii impuse de BNR pentru persoanele fizice. In plus, nici companiile, care atrag 91% dintre finantari, nu mai par prea dispuse sa incheie contracte pentru noi achizitii.

Probabil ca, in acest scenariu, cel mai mult vor avea de suferit companiile independente de leasing, in favoarea celor subsidiare bancilor sau celor care apartin unor producatori sau dealeri auto si care detin, oricum, cea mai mare pondere in totalul pietei de leasing. Astfel, in timp ce companiile de leasing care au o banca in spate reprezinta 60,8% din piata, iar companiile care apartin unor dealeri sau producatori auto reprezinta 26%, companiile independente, care, teoretic, nu beneficiaza de sustinere, nu au o cota de piata mai mare de 13%.

Pe de alta parte, pietele care pana acum aduceau doar castiguri marginale companiilor de leasing, au avut cresteri in acest an. Este vorba despre sectorul medical, IT si sectorul agricol. Finatarile pentru sectorul medical si pentru IT, care, pana anul acesta, reprezentau 3%, respectiv 4% din totalul bunurilor finatate in leasing, au ajuns acum la 8%, in timp ce sectorul agricol a ajuns la 12%, in crestere cu 7 puncte procentuale. "In ciuda crizei, sectorul IT ramane productiv, iar pentru sectorul medical au aparut oportunitati in acest an", subliniaza Boloux. Este, intr-un fel, o razbunare a acestor segmente, care pana acum nu s-au bucurat pe deplin de atentia companiilor de leasing. "Acum toti ne orientam pe segmentele de nisa, care pana acum nu ne-au interesat pentru ca auto crestea fenomenal", spune Diaconescu.

Dincolo de problemele iminente pe care le-a generat criza, companiile de leasing s-au trezit anul acesta cu inca o durere de cap, in urma aparitiei unui proiect de lege care prevede ca ratele de leasing sa fie fixe si platite lunar, precum si o perioada nelimitata a contractelor. "Aceste conditii ne vor aduce foarte multe prejudicii. Se impune o rata fixa, fara sa se tina cont ca exista o dobanda anuala efectiva, care poate fi variabila. In ceea ce priveste intervalul la care sunt platite ratele, sunt companii care au covenit cu clientii ca ratele sa fie platite o data pe an sau de cateva ori pe an si nu in fiecare luna", spune Adriana Ahciarliu.

O alta problema, si mai mare, o reprezinta stocurile de bunuri recuperate de la clientii cu probleme financiare si pe care companiile de leasing incearca acum sa le vanda. "Piata bunurilor la mana a doua este in crestere, dar si acestea isi vor gasi cumparatori pentru ca acum lumea este tot mai interesata de produse la mana a doua, spre deosebire de acum un an sau doi, cand toti vroiau lucruri noi, chiar daca aveau salarii de 300 de euro pe luna", spune Razvan Diaconescu.

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, Diaconescu mai trage un semnal de alarma care confirma inca o data faptul ca vorbim despre o piata prabusita - in scurt timp, ar trebui sa vedem si primele companii care vor iesi din piata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/leasingul-este-cel-mai-afectat-domeniu-din-tara-dupa-anul-crizei-5104837
5104837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.