Ghid practic: Cum ocolesti blocajul financiar

Postat la 01 iunie 2009 70 afişări

Mai mult ca niciodata, zicala americana este astazi inatacabila. Cash is king - cine are bani lichizi pentru operatiunile zilnice, pentru eventuale achizitii ale concurentilor sau pur si simplu pentru zile negre se afla intr-o postura fericita.

Ioana Constantinescu crede ca problemele pot fi totusi preintampinate, prin gasirea unor noi segmente de piata ce pot creste vanzarile, sau prin obtinerea platilor in avans (solutie pe cat de buna, pe atat de greu insa de realizat). “Termenele amanate pot fi evitate si printr-o selectie mai aspra a partenerilor, pe baza unor informatii legate inclusiv de solvabilitatea lor.” De asemenea, Chimtotal lucreaza deja cu o companie specializata in recuperarea creantelor. “Nu suntem mai toleranti cu intarzierile de plata, ci mai prevazatori; facem presiuni formale pentru micsorarea termenelor depasite si in anumite cazuri atentionam cu intreruperea livrarilor”, spune Constantinescu.

Precautia ii caracterizeaza oricum si pe cei ce pentru moment afirma ca sunt feriti de efectele crizei. Petru Berciu, actionar al BDG, importator al unor branduri ca Jack Daniel’s sau Corona, spunea intr-o discutie cu BUSINESS Magazin ca nu resimte o reducere a afacerilor pe fondul crizei, dar chiar si asa, atentia acordata incasarilor de la distribuitori a sporit. “N-am simtit diferente in ce priveste vanzarile, dar suntem mult mai atenti la distributia din tara, la incasari. Controlul distribuitorilor si fluxul de numerar sunt mai importante azi decat marja de profit.” Motiv pentru care BDG nu prelungeste termenele de plata pentru clienti.

La Fan Courier, liderul unei piete de curierat atinsa de scaderea afacerilor, exista unele intarzieri de plata, insa nu dramatice. Adrian Mihai, directorul de dezvoltare al companiei, declara ca inca de la primele semne ale crizei s-a format o “celula de criza” din reprezentantii middle si top managementului. Astfel, fie prin angajari, fie prin relocari de personal, la Fan Courier a fost consolidat departamentul de recuperare de creante. “In acelasi timp, am inceput sa punem mai multa presiune pe clientii rau-platnici si chiar am operat blocari de livrari si expeditii in unele cazuri.” Compania apeleaza tot mai des la justitie pentru a-si recupera datoriile, iar departamentul juridic a fost si el consolidat.

Prin urmare, ce se intampla cu sustinerea partenerilor de afaceri, in numele ideii ca asa iti poti sustine propriul business? Pe de-o parte, managementul ar trebui sa accepte pasuiri si prelungiri ale termenelor de plata, pe de alta parte trebuie sa fie neingaduitor cu clientii si partenerii?

Marius Ghenea raspunde ca, in orice caz, firmele trebuie sa-si analizeze foarte atent posibilitatile financiare reale in relatia cu creditorii si debitorii. Pe baza acestora trebuie discutate variante de plata mai bune pentru ambele parti: fie reesalonari, fie renegocierea unor dobanzi si conditii, fie renegocierea termenelor de plata cu furnizorii. Ioana Constantinescu de la Chimtotal adauga ca poate aparea oricand surpriza ca unul dintre furnizorii din Vest sa dea faliment sau sa intre sub monitorizare financiara guvernamentala si, ca atare, sa recurga la conditii drastice pentru distribuitorii sai pentru a se salva de la insolventa. “In astfel de situatii nu mai lucrezi, financiar vorbind, cu furnizorul propriu-zis, ci cu noul administrator.”

Cert este, pentru moment, un singur lucru: nu toate companiile au o strategie pentru a se feri de probleme, deci avantajul celor care au o “harta” pentru evitarea crizelor de lichiditate este cu atat mai important. Asa cum spunea Cristian Ionescu de la Coface Romania, daca nu poate fi evitata criza, esential este sa fii mai putin afectat decat concurenta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ghid-practic-cum-ocolesti-blocajul-financiar-4475762
4475762
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.