GHID DE PENSII: Cat conteaza maine alegerea de azi?

Postat la 14 octombrie 2007 1 afişăre

Intr-un efort de marketing fara precedent pe piata romaneasca, administratorii de pensii private obligatorii incearca sa convinga o piata potentiala de 3 milioane de clienti ca fondul lor este cel mai bun. Cat de mult conteaza insa cu adevarat optiunea facuta acum pentru o pensie platita peste 20-30 de ani?

Puncte cheie

PROCEDURI. Pentru ca un contract sa fie validat temporar de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), el trebuie sa parcurga o procedura destul de stufoasa. Odata ce un client a semnat contractul cu un agent, acesta din urma raporteaza electronic administratorului actul, il trimite mai apoi in forma fizica la sediul central, unde este introdus in sistemul informatic si apoi scanat. Doar contractele care parcurg intreg procesul sunt trimise la CNPAS, pe 1 si 15 ale fiecarei luni.

DUBLURI. Numarul final de participanti cu care ramane fiecare administrator va fi cunoscut doar dupa procesul de validare de la sfarsitul campaniei de vanzari, pe 17 ianuarie. Estimarile administratorilor vorbesc despre perspectiva in care procentul semnaturilor duble ar putea fi in jur de 40-50% - iar clientii care semneaza cu doua companii de administrare au toate sansele sa ajunga sa fie invalidati si redistribuiti aleator.

AGENTI. Aproape 1% din populatia totala a Romaniei va vinde, in cele patru luni de campanie, pensii private obligatorii pentru unul dintre cei 17 administratori autorizati. Potrivit informatiilor CSSPP, saptamana trecuta erau autorizati peste 220.000 de agenti ai companiilor si brokerilor de pensii obligatorii.

NOUTATI. Saptamana trecuta CSSPP a dat unda verde si celui de-al 18-lea administrator pe piata pensiilor obligatorii, Zepter Fond de Pensii. Zepter este, de altfel, si ultima companie ce mai avea actele depuse la CSSPP, intrarea unui nou jucator in aceasta piata de acum inainte fiind destul de improbabila. Odata cu licenta de administrator, Zepter a primit si autorizarea pentru prospectul fondului de pensii, urmanda sa-si autorizeze intr-o etapa ulterioara fondul si agentii de vanzare. Pe piata pensiilor private obligatorii se lupta 17 companii (care administreaza tot atatea fonduri); din 17 septembrie, cand administratorii au inceput in mod oficial contactarea clientilor si pana pe 1 octombrie, cand a avut loc prima raportare catre CNPAS, 14 administratori au reusit sa convinga mai bine de 450.000 de angajati sa semneze actul de adeziune (patru dintre ei netrimitand date la CNPAS). Cifra este, foarte probabil, considerabil mai mare, dat fiind ca la CNPAS nu au ajuns inca toate contractele semnate de catre administratori - iar cat de bine s-au „miscat“ cu adevarat se va vedea cel mai bine, abia pe 15 octombrie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ghid-de-pensii-cat-conteaza-maine-alegerea-de-azi-955162
955162
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.